A globális élelmiszerkereskedelem térhódításával a szezonális gyümölcs és zöldségfogyasztás valamelyest háttérbe szorult. A régi paraszti háztartásokban nem volt kérdés, hogy abból főznek, amivel épp megajándékozta őket a természet, ha pedig túl sok termett belőle, tartósítva eltették télire. A fenntartható szemléletmód és a tudatos élelmiszerfogyasztás egyre inkább előtérbe kerül, amelynek köszönhetően ismét felfigyelünk a szezonális alapanyagokra. Ezek a helyi, friss finomságok jóval kevesebb terhet jelentenek a környezetre, mint távolról szállított társaik. Lássuk, milyen kincseket kínál nekünk április! Szemezgessünk bátran, mi pedig segítünk néhány tárolási praktikával, felhasználási ötlettel, hogy minél kevesebb végezze közülük a szemetesben!
Hónapos retek, madársaláta, medvehagyma, újhagyma, metélőhagyma, petrezselyemzöld
Ezek a zamatos zöldségfélék már márciusban is kényeztetnek minket, de szerencsére még áprilisban sem kell lemondani friss aromáikról.
A roppanós állagú hónapos retek szendvicsfeltétként akár minden nap fogyasztható ebben a hónapban, de aki megunta a nyersen ropogtatást, kipróbálhatja köretként, krémes állagúra, édeskés ízűre sütve vagy akár rizottóban is. Könnyen megfonnyad, de ezen segíthetünk, ha eltávolítjuk a leveleit, mielőtt a hűtőbe tesszük. Ezzel megakadályozzuk, hogy a levelek elvonják a nedvességet a gumókból. Nedves papírtörlőbe tekerve, vagy vízbe állítva is növelhető az élettartama.
A sötét zöld színű, apró, ovális levelű madársaláta igazi vitaminbomba! Nehogy elfeledkezz róla! Fogyasszuk frissen akár egy vajas kenyéren, vagy készítsünk belőle ínycsiklandó tavaszi salátát. Kellemes diós aromája szinte bármivel párosítható. A friss, piacon beszerezhető madársalátán gyökerek is lehetnek, így közvetlenül a felhasználás előtt alapos mosást igényel. Hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható, így törekedjünk a mihamarabbi felhasználásra.
Nincs április medvehagyma nélkül! A medvehagyma nyersen, sütve-főzve, sőt szárított formában is felhasználható. Tehetjük fűszervajhoz, salátákhoz, szószokhoz, keverhetjük körözöttbe , tökéletes hozzávalója lehet a tésztaételeknek, de bagett vagy pogácsa tésztájába is belegyúrhatjuk extra ízesítő gyanánt. A frissen szedett vagy vásárolt medvehagyma nem sokáig marad életben, ezért gyorsan kell cselekedni, de addig is állítsuk a növényt egy pohár vízbe a hűtőszekrényben. Ha fellelkesedve begyűjtöttük a maximálisan szedhető 2 kg zsákmányt fejenként, de a felhasználásra már nincs ennyi ötletünk, jó hír, hogy fagyasztással tartósítható. Bár ilyenkor jelentős állagromlással kell számolni, de pl. egy pogácsába egy is tökéletes lesz. Hogyan óvjuk meg a lágy, fokhagymára emlékeztető zamatot? Darálva, sóval és olajjal felöntve, kissé hőkezelve tegyük a jégszekrénybe, így akár hónapokig is felhasználható. További medvehagymás tippekért, olvassátok el Jahni László séf tanácsait.
Ha már hagymánál tartunk, ne feledkezzünk meg az újhagymáról sem! Sokak kedvence kilóg a hagymafélék sorából, mert kifejezett szereti a hűtőszekrény hőmérsékletét, szemben a vöröshagymával. A retekhez hasonlóan nyitott zacskóban vagy vízbe állítva őrzi meg leginkább frissességét. A hideg szendvics vacsorák, kerti sütögetések, ázsiai fogások elengedhetetlen része. Emellett érdemes kipróbálni megszokott ételeink ízesítésénél, de aki nagyon bátor, még főzeléket is főzhet belőle.
Lestyán
Nagyszerű gyógy-és fűszernövényünk, amiről már áprilisban is csipegethetjük friss leveleket, de szárított formában felhasználhatjuk. Megmosva, frissen felhasználva mindig a főzés végén Fűszerezzük vele ételeinket: jó ízt kölcsönöz a leveseknek, húsételeknek, vagy főzelékeknek.
Sóska, spenót
Talán nem tartoznak a legnépszerűbb növények közé főleg nem a gyerekek körében , de áprilisban ne feledkezzünk meg róluk sem! A savanykás ízű sóskát és a kissé kesernyés spenótot is tisztított formában érdemes tárolni a hűtőszekrényben: öblítést követően, szárítsuk meg a levelet egy konyharuhával, majd tegyük egy üvegbe, vagy műanyag dobozba, így még pár napig felhasználhatjuk. Ha szezonon kívül is szeretnéd fogyasztani, válaszd bátran a fagyasztást! A főzelékeken túl készíthetünk a spenótból tésztát, vagy a sóskából akár finom levest is.
Spárga
A semmihez sem fogható spárga is most szezonális! Legyen fehér, lila, vagy zöld, ne hagyjuk ki egyiket sem étkezésinkből! Kényes növény, lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel! Ha erre nincs módunk, csomagoljuk egy nedves ruhába, vagy papírba, így és 2-3 napig még tárolhatjuk a hűtőszekrényen. Ha később sem akarunk lemondani a spárgáról, fagyasszuk le nyugodtan! Megtisztítva, enyhén blansírozva jól tolerálja a fagyasztást és akár 6-8 hónapig felhasználhatjuk. Grillezzük, készítsük belőle krémlevest, vagy süssünk belőle sós pitét!
Rebarbara
Ez az édeskés ízű zöldség igazi szuperélelmiszer! Levele és szára is felhasználható. Levelét forrázást követően használjuk csak fel, még turmixokban is. A hő hatására lebomlik a bennük lévő oxálsav jelentős része, amely nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegítheti a vesekőképződést. Szárából süthetünk rétest, pitét, gyümölcsökkel kombinálva különleges leves készülhet vele. Kitűnő felhasználási lehetőségnek ígérkezik a lekvárfőzés is! Sült húsokhoz is jó választás lehet a rebarbaramártás, de akár egy tejbegrízgombócot is feldobhatunk a rebarbara különleges ízvilágával. A hosszabb eltarthatóság érdekében a levelektől megfosztott szárakat tekerjük egy megnedvesített papírtörlőbe/konyharuhába, s már mehet is egy lezárt dobozban vagy zacskóban a hűtőszekrénybe. Így akár 1- 2 hétig is friss marad. A fagyasztást is jól tűri: tisztítás és a külső héj eltávolítása után vágd fel 2-3 cm-es darabokra, ezeket fagyaszd le egy tálcán, majd porciózd légmentesen záródó edénybe/zacskóba. Pofonegyszerű és még előfőzni sem szükséges!
Rukkola
Ez a fűszeres aromájú növény is sokrétűen felhasználható. Vásárlást követően, távolítsuk el a fonnyadt sérült leveleket, majd alapos mosást követően egy konyharuhával szárítsuk meg a megmaradt leveleket. Egy papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve jó pár napig eláll a hűtőszekrényben. Fogyaszthatjuk frissen szendvicsek feltétjeként, saláták elemeként, de főételek készítésében is segítségünkre lehet.
Az áprilisi szezonális választék tehát óriási, szemezgessetek bátran és közben mentsetek meg minden falatot!