Praktikák

Átok vagy áldás a maradék főtt rizs?

A főtt rizs tipikusan az az étel, amiből szinte soha nem tudunk pontosan annyit készíteni, amennyire szükségünk van. Előfordul, hogy túl keveset főzünk, de az is gyakran megeshet bárkivel, hogy napokig áll a hűtőszekrényben a maradék főtt rizs.  A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha gondosan megtervezzük a főzést, figyelembe véve az egy személynek ajánlott adag mennyiségét (Bővebb információ: http://maradeknelkul.hu/2017/01/10/mennyi-is-egy-adag/). Ha túl sokat készítettünk, törhetjük a fejünket, hogy mit is kezdjünk a maradékkal, ugyanis senki sem szereti napokig ugyanazt az ételt fogyasztani. Sajnos ekkor fent áll annak a veszélye, hogy hamarabb kerülnek az ételek a kukába, mint a gyomrunkba.

 

Azt azonban ne felejtsük el, hogy maradék ételekből, így a főtt rizsből is készíthetünk új fogásokat. Felhasználható saláták, főételek vagy akár desszertek alapjaként is, így készíthetünk többek között majonézes rizssalátát, sült rizsgolyót (Arancini), rizspudingot vagy akár rizsfelfújtat is. Az említett ételek alapja ugyan mindegyiknek a főtt rizs, azonban ízvilágukat tekintve mégis meglehetősen változatosak. Ezért ne felejtsük el, akár ragacsos, pergő, barna vagy fehér rizsből marad felesleg semmiképpen ne dobjuk ki, hiszen a másnapos rizs is kincset érhet.

 

A recepteket és elkészítési javaslatokat megtalálhatjátok a következő linken: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20160923-receptek-maradek-fott-rizsbol-rizspuding-rakott-zoldsegek-rizsgolyok-es-azsiai-sult-rizs.html

Kapcsolódó tartalmak

Minden cseppje arany

admin

Fánk „újratöltve”

admin

Élelmiszerpazarlás elleni kisokos – Mert a maradék nem szemét, hanem bónusz!

admin