HírekPraktikák

Bodzamánia

A melegebb idő beköszöntével mindannyian vágyunk egy hűsítő italra, ilyenkor különösen jó választás lehet egy frissítő bodzaszörp. Azonban az édes illatú virág, ennél többet rejt magában. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet a bodza szedéséhez, tárolásához, illetve hoztunk pár receptet felhasználásához és tartósításához, hogy minél tovább élvezhessük különleges ízét.

A bodza apró, illatos virágait május és június között szedhetjük, míg a sötétebb színű bogyó termését augusztustól szeptemberig gyűjthetjük be. Fontos ügyelni rá, hogy a termés csak érett állapotában fogyasztható, ugyanis az zöld bogyók mérgező cianidot tartalmazhatnak..

Mire érdemes figyelni?

A legfontosabb, hogy mindig csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyet biztosan felismerünk és tudjuk, hogy elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Különösen fontos, hogy ne keverjük össze a fekete bodzát a gyalogbodzával, amely mérgező. A gyalogbodza  egy kisebb, lágyszárú növény, ágai felfelé állnak, amelynek végén piros portokkal rendelkező kellemetlen szagú virágok találhatók. Virágzásának ideje júniustól augusztusig tart, ezért a nyár elején különösen fontos figyelnünk a két növény megkülönböztetésére.

A bodzagyűjtés során fontos, hogy csak egészséges, tiszta virágokat szedjünk. Kerüljük a forgalmas utakat és az olyan helyeket, ahol a virág kosszal vagy permetezőszerrel szennyeződhetett! Ne szedjük le azokat az ágakat, amelyeken levéltetvek vagy túl sok rovar található. A bodzaszedést lehetőleg esőmentes napokra időzítsük, mivel a víz eltávolítja az értékes virágport és a virágok is hamarabb megbarnulnak.

Hogyan élvezhetjük minél tovább?

A rövid szezon meghosszabbítható a jól bevált tartósítási eljárásokkal. A szedés után a virágok hamar megbarnulnak így, ha nem használjuk fel őket azonnal, érdemes egymástól távol, kocsánnyal felfelé állítva vagy fellógatva kiszárítani. Ezt követően pedig tároljuk száraz, hűvös helyen egy jól záródó tárolóban. Így akár a következő szezonig kihúzhatjuk a bodzavirág készletünkkel. Amennyiben mégsem szeretnénk kiszárítani a virágokat, hűtőben legfeljebb 1-2 napig tudjuk tárolni törlőkendővel kibélelt, jól záródó dobozban.

Nem jellemző, hogy a bodza virágát fagyasztással tartósítjuk, de ha szeretnénk megpróbálni érdemes cukorba forgatni a virágokat, mielőtt belehelyeznénk őket a tárolódobozba vagy -zacskóba. A fagyasztás során elveszti szerkezetét, ezért a felolvasztást követően szörp, tea vagy lekvár készítéséhez használhatjuk, amelyekben az íze számít igazán.

Ha jégkockatartóba helyezzük a virágokat és erre öntünk vizet, csodaszép díszes jégkockákat kaphatunk, amellyel feldobhatjuk akár a koktéljainkat is.

A bodza nem csak hűsítő italok alapanyaga, hanem számos kreatív recept hozzávalója is lehet, amelyek közül néhányat télire is eltehetünk.

1. Bodzaszörp

Közkedvelt frissítő a bodzaszörp, amelyet a hagyományos felhasználásán túl akár süteményekhez is hozzáadhatunk. A klasszikus változat mellett készíthetjük epres, mentás vagy citromfüves változatban is.

2. Bodzatea

Mind a virágból, mind pedig az érett termésből kiváló tea készíthető.

3. Kirántott bodzavirág

A bodzavirágot tésztába belemártva és forró olajban kisütve egy különleges finomságot kapunk a bundázott bodzabogot.

4. Bodzalekvár

A bodza bogyós terméséből lekvárt főzhetünk, de próbálkozhatunk a bodzavirágból készült dzsemmel is. A nagy melegben kiváló hűsítőként szolgálhat a bodzazselé.

5. Bodzafánk

A bodzafánk könnyen elkészíthető édesség, amelynek a bodzavirág különleges ízt kölcsönöz.

6. Bodzás panna cotta

Az egyre melegedő időben szintén kiváló desszert választás lehet a bodzás panna cotta, megéri kipróbálni!

7. Bodzaecet

A bodzának egy kevésbé ismert felhasználási módja a bodzaecet, amely kiválóan használható salátákhoz, szószokhoz, de akár italokhoz is.

A bodzaszezon rövid, de annál izgalmasabb időszak. Legyünk figyelmesek a gyűjtése során. A bodza megfelelő tárolásával és a fenti receptekkel egész évben élvezhetjük különleges ízét.

Források:

https://www.mindmegette.hu/erdekessegek-a-bodzarol-amit-nem-biztos-hogy-tudtal-59133/

https://greendex.hu/itt-a-bodzaszezon-mutatjuk-hogyan-kell-gyujteni/

https://sobors.hu/gasztro/bodza-gyujtese-es-felhasznalasa/

https://bodzainfo.hu/bodzavirag-gyujtese/

https://www.vakuumcsomagolo.hu/pages/gyumolcsok-tarolasa-fagyasztoban-kezi-vakuumcsomagolo-es-befottes-uveg-hasznositasa-reven

Kapcsolódó tartalmak

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

Maradéknélkül

Konyhamérlegünkön a szemét!- A Maradék nélkül kihívás elkezdődik

admin

Maradék nélkül bemutatkozása a 28. Gazdasági Fórumon, Krynicában

admin