HírekJó gyakorlatok

Cseh törvény az élelmiszerpazarlás csökkentésére

 

2018 elején Csehországban hatályba lépett az Élelmiszer Törvény új módosítása, amely alapján a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketeknek kötelező az eladatlan, de még fogyasztható élelmiszereket jótékonysági szervezeteknek felajánlani. Az új szabályozás fő célja a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladékok arányának mérséklése.

 

Csehországban eddig is eredményesen működtek a helyi élelmiszer bankok: a Cseh Élelmiszer Bankok Szövetsége szerint 2017-ben mintegy 1900 tonna élelmiszer került összegyűjtésre, amely megközelítőleg 70 0000 nélkülözésben élő emberhez lett eljuttatva. Az új szabályozásnak köszönhetően a jótékonysági célra adományozott élelmiszer mennyisége becslések szerint az ötszörösére nőhet.

 

A törvény értelmében a szupermarketek olyan élelmiszereket adományozhatnak, amelyek sérült csomagolásúak, helytelenül lettek felcímkézve, esetleg már csak rövid ideig polcon tarthatók. Hasonló szabályozás létezik más európai országokban is, például Olaszországban és Franciaországban, ahol évente akár 100 000 tonna élelmiszert is összegyűjtenek és ennek megközelítőleg harmada az élelmiszerláncoknak köszönhető.

Ugyanakkor azt is fontos elmondani, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint nem az élelmiszerboltok a legnagyobb „hulladékgyártók”: az Európai Unióban a keletkezett élelmiszerhulladék mintegy 53%-áért a fogyasztók tehetők felelőssé.  Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések tehát csak a kezdeti lépések az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben, amelynek Te is könnyedén részese lehetsz, ha alkalmazol néhány hasznos praktikát. (http://maradeknelkul.hu/praktikak/)

 

További érdekességeket olvashattok a témával kapcsolatban az alábbi linken:

Forrás: http://www.radio.cz/en/section/business/new-czech-law-seeks-to-cut-food-waste

Kapcsolódó tartalmak

Kerekasztal beszélgetés a fenntartható vendéglátásról

admin

Húsvéti dekoráció inspiráció tojáshéj hasznosítással

Maradéknélkül

Találkozzunk az Öko Zsibongón!

dorkoa