Szeptember 29-én a budapesti BGSZC Békésy György Technikum közel 500 diákja gyűlt össze az iskola színháztermében, hogy a Maradék nélkül program előadásán közösen gondolkodjon az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségeiről.
Az eseményen bemutattuk a 2024-es hazai élelmiszerhulladék-felmérés legfrissebb eredményeit, külön kitérve arra, hogyan tudjuk a mindennapokban hasznosítani a kutatásból nyert tapasztalatokat. Például a legnagyobb mennyiségben kidobott élelmiszerek listáját immár évek óta a készételek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk vezetik, ha ezekre jobban odafigyelünk, azzal máris jelentős változást érhetünk el.
Az adatok áttekintése után a diákokkal gyakorlati megoldásokat vettünk sorra: a tudatos bevásárlástól és menütervezéstől kezdve az alapanyagok helyes tárolásán át egészen a maradékok kreatív felhasználásáig. Egy őszi, maradékmentő salátarecept segítségével azt is bemutattuk, milyen egyszerű lépések vezethetnek ahhoz, hogy kevesebb étel végezze a kukában.
Az iskola tudatos, projektalapú szemlélete szintén hozzájárult ahhoz, hogy a diákok minél több oldalról közelíthessék meg a témát. Az élelmiszerpazarlás elleni világnaphoz kapcsolódva plakátversenyen vehettek részt, valamint osztályfőnöki órákon is feldolgozták a kérdéskört a Maradék nélkül program anyagait felhasználva.
A Békésy Technikum tanulói turisztikai, gazdasági és kereskedelmi szakokon tanulnak, így különösen fontos, hogy már most megismerkedjenek a fenntartható szemlélettel. Bízunk benne, hogy a diákok nemcsak a saját háztartásukban, hanem majd a szakmai pályájukon is hasznosítani tudják az előadáson hallottakat.