Jó gyakorlatokPraktikák

Élelmiszerpazarlás elleni kisokos – Mert a maradék nem szemét, hanem bónusz!

 

Sütés-főzés közben sokszor előfordul, hogy maradék vagy felesleg marad a munka után. Nem muszáj azonban kidobni mindent, kis kreativitással könnyen új ételeket varázsolhatunk belőlük! Íme 5+1 tipp, amivel pénzt spórolhatunk és nem mellesleg egy  jót is ehetünk.

 

1. Húsleves- zöldségleves alaplé

Számos recept összetevője az alaplé. Jobb híján sokszor feloldjuk a jól ismert leveskockát, pedig a házi készítésű lé elkészítése jóval egyszerűbb, mint gondolnánk! Megmaradt zöldségekből és húsdarabokból- csontokból egyszerűen megfőzhetjük a levet, amit aztán adagokra osztva tárolhatunk a fagyasztóban, így mindig lesz kéznél, amikor szükség van rá.

 

2. Zsemlemorzsa és kenyérkocka

Ha száraz kenyerünk van, nincs egyszerűbb felhasználási mód a zsemlemorzsa készítésnél. Arra figyeljünk, hogy a kenyér teljesen száraz legyen. Viszont ha penészt észlelünk rajta, mindenképp dobjuk ki. A pirított kenyérkocka pedig krémlevesek finom hozzávalója lehet, ehhez csak pirítsuk kicsit a felkockázott kenyeret sütőben vagy serpenyőben.

 

3. Levesek, tészták, rizottók és saláták

pexels-photo-169743Vannak olyan ételek, amiket gyakorlatilag bármilyenre ízesíthetünk. Ha van otthon például egy kis maradék zöldségköret, gomba, csirkehús, könnyen készíthetünk egyszerű és gyors tésztaételeket vagy leveseket. Csak a tésztát kell kifőzni és a feltétet jól átforrósítani, és az étel gyorsabban kész van, mintha a sarki gyorsétterembe mentünk volna. Nem is beszélve arról a járulékos haszonról, hogy spórolunk és az élelmiszerpazarlás ellen is teszünk vele.

 

4. Szendvicsektoast-15270

Egy finom buciba is rengeteg dolgot rakhatunk… Felhasználhatjuk a megmaradt konzerv babot összeturmixolva, a tegnapi sült csirkét felforrósítva, de akár a maradék salátakeveréket is tudjuk ilyen célra használni. Akik az olvadó sajtos változatot szeretik, akár meleg szendvicset is készíthetnek belőle. Ebben az esetben az sem baj, ha már nem tökéletes friss a kenyerünk, mivel sütés során úgyis finom ropogós lesz.

 

5. Tojásos bármi

A legtöbb alapanyag kiválóan párosítható tojással. Reggelire, vacsorára, bármikor jól eshet egy gazdag omlett vagy rántotta. Tehetünk bele maradék húsokat, zöldségeket, kenyérkockát, babot, lencsét… a lehetőségek száma végtelen.

 

5+1. Tegyük el későbbre

Az a maradék, ami most nyűgnek tűnik, később még jól jöhet. Fagyasszuk le − nincs jobb, mint egy-két gyorsan elérhető finom falat.

 

Amellett, hogy oda figyelünk a „Maradék nélküli” étkezésre, fontos, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokat is tartsuk szem előtt. Csak olyan maradékokat és feleslegeset használjunk fel, amelyek még épek és frissek. Ne kockáztassunk romlott, penészes maradékokkal, ezeket minden esetben dobjuk ki!

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan tartósítsuk a zöldfűszereket?

admin

Sörmentő akció EB idején

admin

Hogyan csökkentsük a kidobott pékáru mennyiségét?

admin