Melyik hagymát használjuk tojáskrémhez és melyiket pörköltalapnak? És ha túl sokat vásároltunk, le tudjuk őket fagyasztani? Merülhetnek fel bennünk a kérdések egy vasárnapi ebéd vagy hidegtál készítése közben. Az alábbi táblázattal ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni, úgyhogy nézzük is a különböző hagymákat hogyan érdemes felhasználni:
Hagymák felhasználása és tárolása
TÍPUS | ÍZ | FELHASZNÁLÁS | HŰTŐ* VAGY KAMRA**? | FAGYASZTHATÓ? |
Vöröshagyma | Nyersen közepesen csípős, hőkezelve édeskésebb. | Hőkezelve szószokban, mártásokban, krémleveseknek lehet az alapja. | Kamra | Igen, de szeleteljük fel és porciózzuk ki. Hőkezelés után érdemes fogyasztani. |
Lilahagyma | Nyersen csípős, hőkezelve veszít erősségéből és színéből. | Nyersen salátákban és szendvicsekben, hőkezelve pizzán, pitéken felhasználható. Savanyúságot vagy lekvárt is készíthetünk belőle. | Kamra | Igen, de szeleteljük fel és porciózzuk ki. Hőkezelés után érdemes fogyasztani. |
Fokhagyma | Nyersen intenzív, csípős íz, hőkezelve kissé lágyabb aroma. | Nyersen és hőkezelve is használható ételek ízesítésére. Krémleves vagy mártogatós is készíthető belőle. | Kamra | Igen, megpucolva, tisztítva egészben és pépesítve is fagyasztható. |
Póréhagyma | Enyhe, édeskés, kevésbé csípős. | Levesek, piték (pl. quiche), rakott ételek alapja lehet. Párolva köretként is felszolgálható. | Hűtő | Igen, előtte daraboljuk fel, majd blansírozzuk. |
Újhagyma | Fehér része csípősebb, alsó része enyhébb, édeskésebb. | Nyersen salátákban, mártogatósok, hidegtálak vagy levesek tetejére vágható. Kicsit hőkezelve rántottában, pad thaiban is finom. | Hűtő | Igen, előtte tisztítsuk meg, majd felaprítva tegyük a fagyasztóba. |
Snidling (Metélőhagyma) | Pikáns, friss, kissé csípős. | Nyersen fogyasztjuk, díszítés gyanánt vagy tojásos ételekben, krémekben, salátákban, hideg mártásokban. | Hűtő | Igen, előtte tisztítsuk meg, majd felaprítva tegyük a fagyasztóba. |
*A hűtő ideális hőmérséklete 1-5°C között van.
*A kamra ideális hőmérséklete 13-18°C között van.
Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy akár pár hagymahéjjal vagy levágott darabbal is növeljük a konyhánkban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, alaposan megtisztítva használjuk fel őket alaplé készítésekor.
Ha viszont nem tervezünk alaplevet készíteni, akkor a lehulló részek komposztálása még mindig egy fenntartható megoldás lehet.