Hírek

Hagymafajták

Melyik hagymát használjuk tojáskrémhez és melyiket pörköltalapnak? És ha túl sokat vásároltunk, le tudjuk őket fagyasztani? Merülhetnek fel bennünk a kérdések egy vasárnapi ebéd vagy hidegtál készítése közben. Az alábbi táblázattal ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni, úgyhogy nézzük is a különböző hagymákat hogyan érdemes felhasználni:
Hagymák felhasználása és tárolása
TÍPUS ÍZ FELHASZNÁLÁS HŰTŐ* VAGY KAMRA**? FAGYASZTHATÓ?
Vöröshagyma Nyersen közepesen csípős, hőkezelve édeskésebb. Hőkezelve szószokban, mártásokban, krémleveseknek lehet az alapja. Kamra Igen, de szeleteljük fel és porciózzuk ki. Hőkezelés után érdemes fogyasztani.
Lilahagyma Nyersen csípős, hőkezelve veszít erősségéből és színéből. Nyersen salátákban és szendvicsekben, hőkezelve pizzán, pitéken felhasználható. Savanyúságot vagy lekvárt is készíthetünk belőle. Kamra Igen, de szeleteljük fel és porciózzuk ki. Hőkezelés után érdemes fogyasztani.
Fokhagyma Nyersen intenzív, csípős íz, hőkezelve kissé lágyabb aroma. Nyersen és hőkezelve is használható ételek ízesítésére. Krémleves vagy mártogatós is készíthető belőle. Kamra Igen, megpucolva, tisztítva egészben és pépesítve is fagyasztható.
Póréhagyma Enyhe, édeskés, kevésbé csípős. Levesek, piték (pl. quiche), rakott ételek alapja lehet. Párolva köretként is felszolgálható. Hűtő Igen, előtte daraboljuk fel, majd blansírozzuk.
Újhagyma Fehér része csípősebb, alsó része enyhébb, édeskésebb. Nyersen salátákban, mártogatósok, hidegtálak vagy levesek tetejére vágható. Kicsit hőkezelve rántottában, pad thaiban is finom. Hűtő Igen, előtte tisztítsuk meg, majd felaprítva tegyük a fagyasztóba.
Snidling (Metélőhagyma) Pikáns, friss, kissé csípős. Nyersen fogyasztjuk, díszítés gyanánt vagy tojásos ételekben, krémekben, salátákban, hideg mártásokban. Hűtő Igen, előtte tisztítsuk meg, majd felaprítva tegyük a fagyasztóba.

*A hűtő ideális hőmérséklete 1-5°C között van.

*A kamra ideális hőmérséklete 13-18°C között van.

Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy akár pár hagymahéjjal vagy levágott darabbal is növeljük a konyhánkban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, alaposan megtisztítva használjuk fel őket alaplé készítésekor.

Ha viszont nem tervezünk alaplevet készíteni, akkor a lehulló részek komposztálása még mindig egy fenntartható megoldás lehet.

 

Kapcsolódó tartalmak

A XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola Öko Zsibongó programjai között a Maradék nélkül

Maradéknélkül

Jégkockatartóval az élelmiszerpazarlás ellen

Maradéknélkül

Élelmezési világnap: Megérkezett az Adománykonvoj Budapestre

admin