A magyar háztartásokból származó egyre növekvő élelmiszerhulladék mennyiségének jelentős részaránya a gyermekek állandóan változó ízlése miatt keletkezik. Összeállítottunk néhány praktikát, amik segíthetnek csökkenteni ezt a mennyiséget.
- Vonjuk be a gyermekeket már az ételkészítés előkészítő fázisaiba (pl.: alapanyagok kimérése, panírozás, tésztagyúrás). A gyerekek büszkék lesznek munkájukra, így valószínűleg szívesebben elfogyasztják azt.
- Fűszerezzük a gyerekekkel közösen az ételeket!
- Kisebb gyermekek számára készítsünk alakzatokat, arcformákat a tányérra. Így izgalmasabbá tehetjük számukra az étkezést.
- Ha már idősebb a gyermek, beszélgessünk vele az élelmiszerekről. Mutassuk be milyen sok idő és energia szükséges egy termék alapanyagainak megtermeléséhez, illetve a csomagolt élelmiszer gyártásához és értékesítéséhez. Hangsúlyozzuk ki: az élelmiszer érték.