Hírek

Húsvét zöldítő pályázat 2024

Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett is törekedjünk az élelmiszerpazarlás megelőzésére. A pályázatra április 5-ig jelentkezhetnek kicsik és nagyok egyaránt. A pályázók között idén is értékes ajándékok lelnek gazdára az Electrolux Magyarország felajánlásának köszönhetően.

A Húsvét zöldítő pályázatunk idén ismét megújul: a már tavaly is közkedvelt fenntartható tojásfestő és versíró kategóriák mellett a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének is teret ad. Az új kategória keretében a pályázók az egyedi receptjeik megosztása révén a szemléletformálást támogatva hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőséges ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba. A legjobb maradékmentő receptötletek az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

Kik jelentkezhetnek a pályázatra?

Kicsik és nagyok jelentkezését is várjuk, az egyetlen feltétel, hogy a Pályázó Magyarországon állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezzen. 14 év alatt szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése kötelező.

Milyen pályamunkákkal lehet jelentkezni?

A Pályázatra három kategóriában lehet jelentkezni:

  1. Tojásfestés fenntartható technikák alkalmazásával

Cél a húsvéti hímes tojás festés során az élelmiszerhulladékok kreatív felhasználása és csökkentése. Bármilyen élelmiszerhulladék felhasználható (pl. hagymahéj, cékla héj, kávézacc), és bármilyen technikával készülhet a pályamű. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tojásfestés során ne keletkezzen élelmiszerhulladék (kifújt tojás felhasználása, főtt tojás esetén hűtve tárolás). A pályamunkákat fényképes formában várjuk (1 db fotó vagy kollázs), illetve kérjük a felhasznált anyagok és módszerek 1-2 mondatos bemutatását. A beküldött fénykép mérete nem haladhatja meg az 50 MB-ot.

  1. Locsolóvers-írás

Olyan frappáns locsolóverseket várunk, amelyek témája élelmiszerpazarláshoz és az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez kapcsolódik. Ebben a kategóriában a pályamunkákat videós formában várjuk. Nem feltétel, hogy a Pályázó megjelenjen a videóban, ugyanakkor elvárás, hogy a locsolóvers jól érthetően elhangozzék a felvételen. A videó maximum 30 másodperces lehet, és nem haladhatja meg az 50 MB-ot. Nem elvárás a professzionális technika, filmes megoldások alkalmazása! A videó mellé a vers írásos változatát is várjuk.

  1. Húsvét zöldítő receptverseny

Húsvétkor különösen sok friss, hűtést igénylő alapanyaggal dolgozunk, de sokszor megesik az is, hogy több vendégváró finomságot készítünk a szükségesnél: húsvéti maradékok valószínűleg minden háztartásban fognak keletkezni. A kérdés csak az, hogy ezek a maradékok újjászületnek egy új étel formájában, vagy hulladékként fogják végezni.  Ebben a kategóriában tehát olyan kreatív, fotóval dokumentált recepteket várunk, amely elkészítéséhez a Pályázó húsvéti maradékokat használt fel. A maradék alatt értendő bármilyen friss zöldségféle (pl. hónapos retek, fejes saláta, újhagyma, kígyóuborka), vagy tradicionális húsvéti fogás (sonka, főtt tojás, kalács), vagy bármi más is, amelyet a Pályázó a húsvéti ünnepi asztalról megmentett a kidobás elől. A maradékmentő ételről készült fotót vagy kollázst és a hozzá kapcsolódó receptleírást várjuk.  A beküldött pályázatot csak saját fotóval fogadjuk el. A Pályázó a pályázati anyag beküldésével automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy kiválasztás esetén receptje bekerüljön a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

Hogyan lehet részt venni a pályázatban?

A pályázaton való részvétel a következő űrlap kitöltésével lehetséges:

Amennyiben több pályaművel is szeretnél jelentkezi, egyenként új űrlap beküldésével teheted meg. A pályázatra egy résztvevő kategóriánként legfeljebb 3 pályaművet küldhet be.

Hogyan értékeljük a pályázatokat?

A beérkezett pályamunkákat első körben a Maradék nélkül program munkatársai értékelik. Fontos, hogy a pályamunka tartalma kapcsolódjon a pályázat témájához, illetve illeszkedjen az élelmiszerbiztonsági és fenntarthatósági alapelvekhez. Az értékelés további szempontjai a Játékszabályzatban találhatók.

A feltételeknek megfelelő alkotásokat a szakmai zsűri és a közönség is értékeli:

  • A szakmai zsűri mindhárom kategóriában 3 díjat oszt ki.
  • A közönségszavazás a Maradék nélkül Facebook oldalán zajlik. A közönségszavazás során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt. Mindhárom kategóriában a legtöbb kedveléssel rendelkező pályamű nyeri el a közönségdíjat.
Mit nyerhettek?

SZAKMAI ZSŰRI DÍJAI KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS DÍJAI
Tojásfestő kategória I. helyezett:

1 db Electrolux sportmixer + szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

II. helyezett:

1 db Electrolux sportmixer + Maradék nélkül ajándékok

III. helyezett:

Szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

1 db Electrolux sportmixer + Maradék nélkül ajándékok
Locsolóversíró kategória I. helyezett:

1 db Electrolux sportmixer + szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

II. helyezett:

1 db Electrolux sportmixer + Maradék nélkül ajándékok

III. helyezett:

Szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

1 db Electrolux sportmixer + Maradék nélkül ajándékok
Maradékmentő receptverseny I. helyezett:

1 db Electrolux airfryer + szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

II. helyezett:

1 db Electrolux mikrohullámú sütő + Maradék nélkül ajándékok

III. helyezett:

Szezonális hűtőmágnes készlet és további Maradék nélkül ajándékok

1 db Electrolux mikrohullámú sütő + Maradék nélkül ajándékok
Milyen fontos időpontra kell figyelni?
  • A pályaművek beküldésének határideje: 2024. április 5. 23:59
  • A közönségszavazásra bocsátás időpontja: 2024. április 10. 18:00
  • A közönségszavazás időtartama: 2024. április 10. – 2024. április 21. 12:00
  • A végső eredményhirdetés időpontja: 2024. április 30-ig

Kérünk Titeket, tekintsétek át a részletes Játékszabályzatot is, amely itt érhető el: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2024/03/Husvet-zoldito-palyazat-2024-Jatekszabalyzat.pdf

Ha a játékszabályzat áttanulmányozása után is van kérdésetek a pályázattal kapcsolatban, keressetek minket a maradeknelkul@nebih.gov.hu címen.

Regisztrációs űrlap: https://forms.gle/SASbV2xQzBK2nxgb7

Szülői beleegyező nyilatkozat: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2024/03/Husvet-zoldito-palyazat-2024-Szuloi-beleegyezo-nyilatkozat.pdf

Adatkezelési tájékoztató: https://portal.nebih.gov.hu/-/adatkezelesi-tajekoztato-a-nemzeti-elelmiszerlanc-biztonsagaltal-szervezett-nyeremenyjatekokhoz-palyazatokhoz-felmeresekhez-kozvelemeny-kutatasokhoz-kapcsolodo-adatkezeles-vonatkozasaban

Alkotásra fel!

 

Kapcsolódó tartalmak

Együtt a fenntarthatóságért – Zöld Országos Találkozó

MikulasK

Maradék nélkül a Sziget fesztiválon

admin

Minden ötödik kilogramm élelmiszer a kukába kerül: te mennyivel járulsz hozzá?

Maradéknélkül