Az elmúlt héten a kiskereskedelmi láncok élelmiszerpazarlást csökkentő kezdeményezéseiről olvashattatok. A Tesco konkrét tippekkel is készült számotokra, olvassátok el, hogy szerintük vásárlóként mit tehettek e nemes ügyért!
Az Európai Unió adatai szerint a háztartások pazarolják a legtöbb élelmiszert. Ez komoly probléma, de kis odafigyeléssel kezelhető. Például úgy, hogy csak annyi élelmiszert vásárolunk, amit elfogyasztunk. Ellenőrizzük a hűtő tartalmát, hogy a hamarosan lejáró élelmiszereket időben felhasználjuk. Nem a leghosszabb lejáratú tejfölt vesszük meg, ha másnap megesszük, és nem a legszebb almákból sütjük az almáspitét. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben a kiskereskedők is hasonló módszereket alkalmaznak, csak más léptékben. A polcokon előrébb teszik a korábbi lejáratú termékeket, leértékelik, ami lejáratközeli, vagy, mint a Tesco a Perfectly Imperfect kínálatával, olyan zöldségeket és gyümölcsöket is kínálnak, amik szépséghibásak ugyan, de épp olyan finomak, mint tökéletes társaik.
Nézzétek meg a Maradék nélkül 3 aranyszabályát is az élelmiszerpazarlás megelőzéséért!