A farsang időszakának egyik legnépszerűbb étele a kelt tésztából szaggatott, olajban sült fánk, amellyel a népszokás szerint gyakorta kínálták a telet elűző busókat. Idén ugyan elmarad a busójárás, a fánksütésről viszont nem kell lemondanunk, sőt, segítségünkre lehet néhány, a hűtőszekrényünkben kallódó élelmiszer hasznosításában is.
A legalaposabb, körültekintő menütervezés és bevásárlás ellenére is előfordulhat, hogy elfeledkezünk a hűtő hátsó részében megbúvó egy-egy pohár kibontott tejfölről vagy lejárathoz közeli joghurtról. A fánkok tésztája szerencsére változatos összetevőkkel készülhet, a kelt tésztás verziók mellett gyakoriak a sütőporos, akár olaj helyett sütőben sült, édes és sós fánk-receptek, amelyek lehetőséget adnak az említett elfeledett élelmiszerek felhasználására. A savanyított tejtermékek egyébként sem szokatlanok a fánkok alapanyagai között, például a csörögefánk jellemzően tejföllel készül, de gondolhatunk a sokak által kedvelt túrófánkra is.
Természetesen más jellegű maradékokat is lehet hasznosítani a fánk-készítéshez: jó alapanyag lehet a tésztába a hétvégi ebédből megmaradt burgonyapüré, vagy akár egy ráncosabb héjú, de még fogyasztásra alkalmas alma. A hagyományos szalagos fánk töltéséhez szintén sok lehetőségünk van eredetileg más céllal készült, feleslegben lévő szószok, öntetek, krémek, pudingok stb. segítségével gazdagítani a farsang legkedveltebb harapnivalóját.
Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyekkel a fánk a farsangi mulatságok mellett a maradék-mentés főszereplője is lehet:
- Joghurtos fánk: https://cookpad.com/hu/receptek/7063965-joghurtos-fank?via=search&search_term=joghurtos%20f%C3%A1nk
- Túrófánk: https://streetkitchen.hu/receptek/szuperfinom-turofank/
- Tejfölös szalagos fánk: https://www.tutirecept.hu/recept/tejfolos-szalagos-fank/
- Csörögefánk: https://cookpad.com/hu/receptek/1927072-csorogefank
- Krumplis fánk: https://cookpad.com/hu/receptek/6935618-sajttal-toltott-krumplis-fank
- Almafánk: https://www.nosalty.hu/recept/kevert-almafank
- Töltött szalagos fánk: https://www.youtube.com/watch?v=OxmAiaAEGPo
Az élelmiszerbiztonság szempontjait itt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért a sütéshez soha ne használjunk lejárt fogyaszthatósági idejű, vagy penészes, romlott élelmiszereket. A kórokozók jelenléte a legtöbb esetben nem okozza a termék ízének, illatának, színének elváltozását, továbbá a mikrobák működésének következtében olyan káros anyagok is keletkezhetnek, amelyek a sütés során sem bomlanak le. Egészségünk védelme érdekében mindig a biztonság legyen az első!
Reméljük, hogy a maradékok elfogyasztásának lehetőségén kívül a farsanggal megkezdődő tavaszvárás a hideg időjárás melegebbre fordulása mellett másban is enyhülést hoz.
Források:
http://www.mngsz.com/hirek/a-farsang-tortenete
https://www.mdpi.com/2072-6651/12/7/454/pdf Liu, X. Y., Hu, Q., Xu, F., Ding, S. Y., & Zhu, K. (2020). Characterization of Bacillus cereus in Dairy Products in China. Toxins, 12(7), 454.
https://idi.btk.pte.hu/dokumentumok/disszertaciok/minoricstundephd.pdf