Ha szerencséd van, akkor nem tudod, hogy tavasszal jellemző az aszalványmolyok megjelenése a háztartásokban. Az aszalványmoly egy apró, de annál bosszantóbb repülő rovar, amely elsősorban a száraz élelmiszerek tárolására szolgáló konyhaszekrényben, spájzban jelenik meg. Ezek a kis lények nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberi egészségre, ugyanakkor a betárolt élelmiszereink beszennyezésével a háztartásunk élelmiszerpazarlása jelentősen megnőhet. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel őket, miképpen szabadulhatunk meg tőlük hatékonyan és milyen eszközeink vannak a felbukkanásuk megelőzésére.
Hogy néz ki az aszalványmoly?
A kifejlett egyed, vagyis az imágó 8-10 mm hosszú, első ránézésre egy vöröses-barnás színű, szárnyán szürke csíkkal tarkított repülő rovar. A nőstény naponta akár több mint 100 petét is képes rakni, amelyek gyakorlatilag láthatatlanok. Ezekből 4-5 nap elteltével kb. 2 cm nagyságú, sárgás árnyalatú lárvák (hernyók) kelnek ki, s ezek erős rágószervük segítségével azonnal táplálkozni kezdenek.
Aszalványmoly lárvája (Forrás: Agrofórum)
A gond csak az, hogy a mi élelmiszer készletünkből óhajtanak jóllakni. Evés közben fehér, selyemfonálszerű anyaggal vonja be az élelmiszert: erről nagyon könnyen felismerhető a jelenlétük. A bebábozódás magasabb hőmérsékleten történik, így igyekszik falon, általában sarkok mentén felfelé mászva ezt megvalósítani. Jól tűri a zord körülményeket: egy apró repedésben is képes meghúzódni és minimális táplálék is elég ahhoz, hogy bebábozódjon. Pár hét múlva lepke fejlődik belőle, ami már nem árt az élelmiszereinknek, de amíg ebbe a szakaszba érkezik a fejlődési állapota, bőven okoz károkat. Nappal és éjszaka is repdes, könnyen észrevehető a jelenléte. „Imád” a mesterséges fényforrások körül körözni.
Kifejlett aszalványmoly (imágó) (Forrás: Aszalványmoly wikipedia)
Hogyan jutnak be a konyhába?
Az élelmiszermolyok könnyedén berepülhetnek a nyitott ablakon, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a – szabad szemmel nem látható – petékkel tele rakott száraz élelmiszert. Elsősorban gabonafélék (rizs, bulgur), hüvelyesek, olajos magvak, száraztészta, növényi őrlemények (lisztek) által válik új, nemkívánatos lakójává háztartásunknak.
Hogyan irthatjuk ki az aszalványmolyokat, ha már megtörtént a baj?
Készüljünk fel arra, hogy ezt a csatát nehéz lesz megnyerni, és sok áldozatot szed. A siker kulcsa az alaposság. Hogyan csináljuk?
- A kifejlett, repkedő egyedeket mielőbb kapjuk el porszívó segítségével. Csak semmi könyörület!
- Kutassuk fel az összes fertőzött területet. Az aszalványmoly gyakorlatilag mindenevő (még a csokit és az instant kávét is szereti), így az összes szárazárut alaposan át kell nézni. Ha egyértelmű jele van a fertőzöttségnek, azonnal dobjuk ki az élelmiszert, legyen az bontott, vagy bontatlan. A lárva sajnos képes átrágni magát a csomagoláson is. Amennyiben nincs rajta semmilyen egyértelmű nyom, akkor sem nyugodhatunk meg: tegyük elkülönítve egy üvegbe vagy műanyag dobozba és figyeljük meg egy ideig a látszólag sértetlen élelmiszert is.
- A lárvák bárhol képesek megkapaszkodni: szekrény széle, apró zugok, kartondobozok, asztalterítők, szakácskönyvek belseje, de még az ajtótokokba, ablakkeretekbe is képes megtelepedni. A fertőzött területet hígítatlan ecettel kell áttörölni, ez elpusztítja a lárvákat.
- Ha minden szemmel látható problémás élelmiszer kikerült, a felületek tiszták, érdemes az egész helyiséget kiporszívózni, ügyelni a sarkokra, apró zugokra.
- Fontos: a szennyezett élelmiszer azonnal kerüljön ki a lakásból, valamint a porszívó zsákját is ki kell cserélni. Jobb, ha ezek minél távolabb kerülnek az otthonunktól.
Megelőzési tippek
- Takaríts rendszeresen és alaposan! Egy pár apró morzsában is képesek petét rakni a molyok.
- Rendszeresen nézzük át a kamránk tartalmát! Ezzel nemcsak az aszalványmolyok ellen tudunk védekezni, hanem a készleteinket is nyomon tudjuk követni.
- Szellőztessünk gyakran! Ezek a kártevők szeretik a meleget, a sötét, nem megbolygatott zugokat: egy kis légmozgással kedvezőtlenebbé tehetjük számukra a körülményeket.
- Feketeövesek kipróbálhatják a fagyasztást: az éppen megvásárolt szárazárut (pl. liszt, szemestermények) érdemes lefagyasztani 7-10 napra mielőtt megtalálnánk neki a végleges helyet. Ezzel elpusztítjuk a petéket. Persze ez nem mindig életszerű, ráadásul legtöbben általában hely szűkében vagyunk a fagyasztóban. A másik lehetőség, hogy jól zárható üvegbe öntjük át az élelmiszert: ezzel nemcsak a moly bejutása akadályozható meg, hanem a fertőzés terjedése is. Nem ömlesztett termékek (pl. csokoládék) tárolására pedig egy jól zárható műanyagdoboz tehet jó szolgálatot.
- Használjunk feromonos csapdákat! A fertőzés kizárólag ezzel nem megszüntethető, ugyanakkor jó szolgálatot tehet arra, hogy egyáltalán felismerjük a problémát.
Ne feledjük! Egy kis csatát megnyerhetünk, de a háború nem ér véget sosem. Legyünk résen mindig és igyekezzünk megelőzni az aszalványmolyok befurakodását, s ezáltal az élelmiszerpazarlást.
Felhasznát források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszalv%C3%A1nymoly
https://365.reblog.hu/5-bizarr-teny-elelmiszermolyokrol-mikepp-szallj-szembe-veluk
https://www.eurokartevoirtas.hu/mi-a-teendo-ha-aszalvanymolyok-lepik-el-a-konyhat/