A gyümölcsök fagyasztva általában 8-12 hónapig tarthatók el, de ez a fagyasztás módjától és a tárolási körülményektől is jelentősen függ. Nézzük meg ezt részletesebben is!
Az előkészítés fontossága
Első lépésként érdemes alaposan átválogatni a gyümölcsöt. Távolítsuk el a sérült, romlott darabokat. A fagyasztás előkészítési műveletei között a legfontosabb mindig a tisztítás. A gyümölcsöket mindig alaposan tisztítsuk meg, ha szükséges áztassuk be, több ismétléssel mossuk meg és szárítsuk le a szoba levegőjén vagy tiszta konyharuhával.
Blansírozás
A blansírozás egy rövid hőkezelési eljárás, amely során a gyümölcsöket rövid időre forrásban lévő vízbe merítjük, majd gyorsan jeges vízbe hűtjük le. Gyümölcsök esetében a blansírozás célja elsősorban az enzimek inaktiválása, amelyek a gyümölcs éréséért és barnulásáért felelősek. Ezzel az eljárással megőrizhető a gyümölcs színe, íze és állaga a fagyasztás során. Blansírozni a keményebb gyümölcsöket érdemes, mint pl. az alma.
Több módja is lehetséges a gyümölcsök fagyasztásának.
Ha szeretnénk elérni, hogy a gyümölcsök ne fagyjanak egymáshoz pl. torták díszítésénél ez előnyös lehet, akkor használjunk a fagyasztáshoz tálcákat. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tálcára a bogyókat, gyümölcs darabokat úgy, hogy nem érnek egymáshoz, majd így helyezzük fagyasztóba. Amikor megfagytak a gyümölcsök áttehetjük egy jól záródó zacskóba, dobozba.
Tartósítás cukorral
Ha a gyümölcsszemeket cukorba hempergetjük vagy cukorszirupba mártjuk fagyasztás előtt, sokkal kevésbé fog károsodni a gyümölcs szerkezete a művelet során. A háttérben az áll, hogy a cukor molekulák jelenléte miatt sokkal kisebb jégkristályok alakulnak ki a gyümölcsben, így azok kevésbé roncsolják szét a gyümölcs sejtjeit. Ennek köszönhetően felolvasztáskor a gyümölcs kevesebb levet fog ereszteni és az ízek is jobban megőrződnek. Ez a módszer remekül alkalmazható, ha kompótban, desszertekben szeretnénk felhasználni.
Cukormentes megoldások
Alternatív megoldás, ha a gyümölcsöt fagyasztás előtt cukrozatlan gyümölcslébe vagy pektinszirupba forgatjuk. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os gyümölcslevek, például az alma-, a fehér szőlő-, az ananász- vagy a narancslé jó választás, mivel nem változtatják meg a gyümölcs színét. A pektinszirup nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és segít abban, hogy a fagyasztott gyümölcsök megőrizzék friss állagukat. Pektin kapható a legtöbb élelmiszerboltban. A szirupot a gyártó ajánlása alapján érdemes készíteni belőle.
Püréfagyasztás
A friss gyümölcsöt akár előre pürésítve is lefagyaszthatjuk. Ehhez a tisztítást követően turmixoljuk le vagy pépesítsük sima állagúra. Öntsük a gyümölcspürét jól záródó dobozokba vagy jégkockatartókba. Hagyjunk elég helyet, hogy a gyümölcspüré fagyasztás közben kitágulhasson. A jégkockatartó tartalmát, ha megfagyott áttehetjük egy jól záródó zacskóba, dobozba is. Ez a fagyasztási módszer jól működik gyümölcsmártások, például almaszósz esetén vagy turmixokhoz adandó gyümölcsöknél.
Biztonságos kiolvasztás
A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a tároló edényt a fagyasztóból áttesszük a hűtő részbe, és ott kontrollált hőmérsékleten, 0 és 5 °C fok között történik, így nem szaporodnak el az ételben a kórokozók. Ez a módszer általában 24-48 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mekkora a termék átmérője.
Ennél gyorsabb, de még mindig biztonságos a kiolvasztás a mikrohullámú sütőben. Használjuk az olvasztóprogramot vagy alacsony teljesítményt, és időnként forgassuk meg vagy keverjük át a terméket, hogy egyenletesen olvadjon ki.