HírekJó gyakorlatok

Nagyvilági kezdeményezések 4

Habár a szemét értékké alakítása meglehetősen nehézkes folyamat, számos vállalat csinál üzletet az élelmiszerhulladékok megújuló energiaként való felhasználásából.

 

Környezetvédelmi okokból pozitív elvárásnak mondható, hogy az Egyesült Államok több államában az élelmiszerhulladékokat elkülönítve kell gyűjteni. Felismerve az ebben rejlő lehetőséget, néhány vállalat kifejezetten erre szakosodott hulladék feldolgozó üzemet hozott létre, amely révén nem csak egy gazdasági szempontból eredményes vállalkozást tud működtetni, de a hulladékok környezetkárosító hatását is csökkenteni tudja.

 

A következőkben ezen vállalkozások közül mutatunk be néhányat:

  • A pennsylvaniai Turning Earth „Forgó Föld” vállalat villamos áramot és természetes gázt (metán, etán, propán és különféle szennyezők elegye) állít elő élelmiszerhulladékokból. Az alkalmazott előállítási folyamat neve az úgynevezett anaerob emésztés. A legtöbb USA béli komposztáló üzem szennyvizet és trágyát alakít át anaerob emésztéssel, de élelmiszert nem. A Turning Earth tevékenysége ezért számít innovatívnak a területen.
  • Quest Recycling Services: A Texasban működő cég élelmiszeripari vállalatoknak segít csökkenteni a hulladék lerakás költségeit. A Quest gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és péksütemények újrahasznosításából biodízelt, alternatív üzemanyagot és állati takarmányt állít elő. 2012-ben több mint 850 millió font értékű élelmiszerhulladékot hasznosítottak újra.
  • A kertész vállalatokat és otthoni kertművelőket kiszolgáló Missouri Organic, élelmiszerek és udvari hulladékok újrahasznosításával gyárt komposztot. A vállalat 2013-ban 16 ezer tonna élelmiszerhulladék hulladéklerakó helyre történő elhelyezését előzte meg.

 

Az Egyesült Államokban, habár sok vállalat próbál törekedni az élelmiszerhulladékok újrahasznosítására, az ehhez szükséges infrastruktúra még nincs teljes egészében kialakítva. Szakértők szerint az előrehaladásban az első lépcsőfok az elköteleződés mellett a stratégiai alapok lefektetése lenne.

 

További információ:

https://www.inc.com/graham-winfrey/what-you-need-to-know-about-food-recycling.html

http://turningearthllc.com/

http://questrmg.com/

https://www.missouriorganic.com/

Kapcsolódó tartalmak

Maradékmentés: „Köretek újra töltve”

Maradéknélkül

Várgesztesen jártunk

admin

Sütőtök krémleves maradék nélkül Széll Tamástól

Maradéknélkül