Praktikák

Nyári kalandok – Maradék nélkül Programajánló szülőknek és gyerekeknek

 

Elkezdődött a vakáció és az eddig elfoglalt diáksereg megkezdi jól megérdemelt nyári pihenését! A hirtelen meggyarapodott szabadidő sokszor fejtörést okoz szülőknek. Mit lehet csinálni az édes semmittevés helyett? Hogyan lehetne lekötni a gyerkőcöket a nyári szünet alatt hasznos, élvezetes és tanulságos projektekkel?

 

Hoztunk néhány ötletet, amely a közösen eltöltött idő felbecsülhetetlen értéke mellett abban is segít, hogy a gyerekek közelebbi kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerekkel, képet kapjanak arról, hogy milyen utat járnak be és valójában mekkora értéket képviselnek az otthon asztalra kerülő ételek.

 

  1. Szedd magad!

A nyár bővelkedik szezonális kincsekben. És mitől esnek még jobban ezek a zöldségek és gyümölcsök? Ha két kezünkkel szedtük! A gyerekek is imádják az eperföldön csipegetni a piros terméseket. A közös móka mellett azt is megtanulhatják, honnan származik az étel, amit megesznek! A szedd magad akciók ehhez akkor is szuper lehetőséget biztosítanak, ha nincs saját kertetek, bátran próbáljátok ki! Az eperföldek mellett már olyan helyeket is találhatunk, ahol mi magunk szüretelhetjük le a cseresznyét, málnát, sárgabarackot, a szilvát vagy az almát.

 

  1. Növeszd újra!

Vannak olyan zöldségek, amelyeknek az egyébként kukába szánt levágott részéből újranöveszthetjük a növényt. Ez azért lehetséges, mert a levágott részben még található a növekedéshez szükséges energia. Ha nincs kertetek, ahol saját termést ültethettek, akkor is tudjátok ezeket a kis növényeket nevelgetni a konyhátokban. Ez egy olyan természetközeli időtöltés, amihez ráadásul ki sem kell mozdulni a hűvös lakásból a nyári forróságban. Készítsetek naponta fotót, ami a folyamat végére egy kis kertész-naplóvá állhat össze. Ez abban is segít, hogy a gyerekek megtanulják, mennyi ideig nő egy zöldség mire az asztalra kerül. Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan csináljátok pontosan.

 

  1. Balkonládás kertészkedés: saláta-napközi a teraszon

A zöldségek újranövesztése mellett lehetőségetek van a balkonládás kertészkedésre is! Pár paradicsombokor vagy salátafej elég és egész nyáron csipegethetitek az általatok termelt növényeket! Ez ráadásul abban is segíthet, hogy a gyerekek több zöldséget egyenek, mert sokkal lelkesebben fogják elfogyasztani azt a zöldséget, aminek a nevelésében ők maguk is részt vettek!

 

  1. Konyhai kalandok

Forró lábasok, éles kések: nem tűnik biztonságos terepnek egy gyerek számára, és még a rumli is háromszor akkora, mintha mi magunk összedobnánk gyorsan az ebédet. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy a gyerekek a főzés közben elsajátítsák az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteket, és még azt is megtanulják, mennyi munkával és energiával jár az étel elkészítése. Ráadásul a kutatások szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételkészítésben, szívesebben próbálnak ki új fogásokat, és valószínűbb, hogy megeszik az ő részvételükkel megfőzött ételt, sőt repetáznak is.

Rumli elleni jótanács: adjunk változatos részfeladatokat, hiszen akkor kezdenek pancsolni az alapanyagokkal, ha elunják magukat.

 

  1. Komposztálás

Nagy falatnak tűnhet elsőre a komposztálás, pedig egyáltalán nem az, és a kukába kerülő növényihulladékok mennyiségét is jelentősén tudjuk vele csökkenteni! A gyerekekkel együtt pedig megfigyelhetjük, ahogy a zöldségmaradványok hogyan alakulnak újra termékeny földdé a föld szorgos lakói segítségével! Igazi csoda! Ha szükségetek van információkra a Humusz Közösség oldala szuper segítséget nyújthat.

 

  1. Hűsítő finomságok

Pöttyösre érett banánok, bőségesen megpakolt gyümölcsöstál! Nyáron semmilyen gyümölcsből nem szenvedünk hiányt, sőt néha az jelent nehézséget, hogy minden elfogyjon mielőtt megromlana! A gyerekek nem csak elkészíteni segítenek szívesen az ízletes turmixot vagy banánfagyit, de elcsemegézni is! Még nem csináltatok banánfagyit? Tuti befutó lesz a gyerekek és felnőttek körében is, ha kipróbáljátok a következő recepteket!

 

  1. Cseresznyemagból díszek

A meggy- és cseresznyeszezon nagy mennyiségű maggal örvendeztet meg bennünket, de mi legyen vele? Nagyon jó időtöltés kerekedhet ki belőle, ha rábízzuk a gyerekekre a magok sorsát. Cikkünkben ötleteket adunk kreatív felhasználására.

 

  1. A borsó meg a héja

Mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt, ha a nagymamánál töltött nyarakra, és a nagy közös borsófejtésekre, az édes borsószemek majszolására gondolunk. Vigyük tovább ezt a hagyományt! Nincs többé „falra hányt borsó”, sokkal könnyebben fog elfogyni a borsófőzelék, ha a gyerekek segítségét kérjük ebben a nagy feladatban! Még jobb, ha a közösen elültetett borsó kerül kifejtére, így láthatják, hogy milyen utat tesz meg a zöldség a földtől a tányérig.

 

  1. Közös piacozás

A kisebb piacokon személyesen is találkozhattok a termelőkkel, akik szívesen mesélnek a munkájukról, hogyan állítják elő a termékeiket. Sokszor kis képes albumban be is mutatják, honnan származnak az áruk, alapanyagok. A piacon sok mindent megtanulhatunk: például 1 hét alatt hány tojást tojik a tyúk vagy egy üveg lekvárhoz pontosan mennyi eperre van szükség. Ez is egy jó módszer, hogy a gyerekek közelebbi kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerekkel, jobban megértsék az előállításba és feldolgozásba fektetett munka értékét. A Nébih helyi termelő keresőjével azt is megtalálhatjátok, hogy ki, milyen árut állít elő a közeletekben.

 

  1. Beszélgessünk az élelmiszerpazarlásról

Nagyon jó, ha a tapasztalatszerzés mellett szó esik otthon az élelmiszerpazarlásról. Szuper beszélgetésindítók lehetnek a Maradék nélkül videói, amelyek pár percben összefoglalnak 1-1 témakört. Egy strandon töltött hosszú nap után kellemes kikapcsolódás lehet megnézni 1-2 ilyen videót és beszélgetni róla.

 

+1 Rajzoljatok és nyerjetek egy biciklit!

Rajzpályázatot hirdet a Maradék nélkül általános iskolásoknak, amelynek fődíja kategóriánként egy-egy kerékpár, a közönségszavazás nyertesei pedig Játéksziget ajándékutalványt nyerhetnek. A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását, és a megelőzés lehetőségeit.

 

A pályaművek beérkezési határideje: 2022. július 17.

A pályázat részletei itt érhetők el.

 

Kellemes, maradékmentes nyári időtöltést kívánunk nektek!

Kapcsolódó tartalmak

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

Maradéknélkül

Maradék nélkül: hűtőhasználati kvízjáték

Maradéknélkül

Banánfagyi, a nyár új slágere

admin