Hírek

Sietős hétköznapok maradék nélkül

Rohanó világunkban a rengeteg teendő és stressz mellett sokszor az étkezésre csak néhány percünk marad. Ebből kifolyólag legtöbbször a tudatos vásárlásra és főzésre sincs idő, mindezek együttvéve pedig szinte biztos receptjei az élelmiszerpazarlásnak. A Maradék nélkül program tanácsait megfogadva viszont sokat javíthatunk a helyzeten, amellyel nemcsak pénzt és élelmiszert spórolunk, de hosszú távon környezetünk is jól jár.
Menütervezés

Gondold végig a hetet, hogy lesz-e időd főzni és tervezd meg előre, mit készítesz majd. Nem baj, ha nem kerül mindennap főtt étel az asztalra vacsorakor. Ha ezt elfogadod, és belátod, hogy időhiány miatt úgysem tudnád feldolgozni a megvásárolt, friss alapanyagokat, azzal is teszel a pazarlás ellen.

Bevásárlólista

Ha elkészült a menüterv, írj bevásárlólistát! Elcsépelt tanács? Lehet. Pedig örök igazság, hogy ha kész tervvel mész vásárolni, azzal célirányosan tudsz haladni a sorok között és kisebb az esélye, hogy impulzusvásárlás áldozata leszel. Ha nagyon sietned kell, az is megoldás lehet, ha indulás előtt lefotózod, mi van otthon a hűtőben. Ne feledd a másik múlhatatlan szabályt sem: ha korgó gyomorral érkezel az üzletbe, már akkor elveszted a meccset, amikor megcsap a péksütemény illata az ajtóban. Az igazán sietős napokon akár házhoz is rendelhetsz, így biztosan nem fogsz elcsábulni a boltban, sőt az utazással együtt akár 1-2 órát is megspórolhatsz.

Otthoni hűtőmustra

Érdemes eleve úgy kezdeni a menütervezést, hogy szétnézel a hűtőben. Lehet, hogy akad néhány alapanyag, amit fel tudsz használni a következő főzéshez, amivel pénzt és időt is spórolhatsz magadnak. Ne feledd, hogy a fagyasztót se hagyd ki ebből a körből! Időnként ott is igazi elfelejtett kincsekre lelhet az ember, ami egy rohanó hétköznap aranyat érhet.

Jól bevált receptek

Ha előre tudod, hogy nehéz heted lesz, ne akkorra tervezd az új és bonyolult receptek kipróbálását. Legyen inkább egy jól bevált receptgyűjtemény, amiből könnyen és gyorsan meg lehet tervezni a heti menüt.

Maradékok új élete

Ha valamiből sok maradt vagy egy kicsit unalmas már, gondold újra és készíts belőle új fogást. Pörköltből például kitűnő gulyásleves vagy székelykáposzta készíthető, a száraz pékárukból zsemlemorzsa vagy máglyarakás is lehet, a főtt rizsből pedig rakott étel, sült rizsgolyó, tejberizs és rizsfelfújt is születhet. Több napot azonban ne várj az újrahasznosítással, mert a túltárolt ételek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Ha sietős napokon inkább rendelsz, a maradékot akkor is tedd el, később még jól jöhet.

Fagyasztás későbbre

Ha valamiből túl sok készült, a maradékokat könnyen lefagyaszthatod egy későbbi sietős napra. Jól fagyaszthatók például a pörköltek, rakott ételek, tésztaszószok és a legtöbb leves is. Ha gofrit vagy fánkot készítesz, akkor is tervezhetsz nagyobb adaggal, hiszen annak egy részét is lefagyaszthatod egy következő alkalomra. Figyelj arra is, hogy az ételeket vagy alapanyagokat adagonként, feldarabolva csomagold el, hiszen így elkerülhető, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani. A csomagolásra írd rá az ételt és a dátumot, így két hónappal később is tudni fogod, mi rejtőzik az edényekben. A kiolvasztás akkor a legbiztonságosabb, ha a hűtőben, 0°C és 5°C között történik, de használható akár a mikró olvasztóprogramja is. Ami pedig egyszer kiolvadt, már ne fagyaszd le újra!

Univerzális alapkészlet

Egy jó készlet összeállításához tudni kell, hány fős a család és ki mit szeret, mekkora tárolóhely áll rendelkezésre és milyen gyakran szeretnél a készlethez nyúlni. Ha vannak gyorsan elkészíthető kedvenc ételek (pl. zabkása, bolognai, lencsefőzelék, csilisbab, tonhalsaláta), az ahhoz szükséges alapanyagok biztosan gyorsan kipörögnek majd a polcról. Ezen túlmenően a legfőbb cél az, hogy ne a fogyaszthatósági idővel rendelkező romlandó alapanyagok képezzék a tartalékot, hanem a minőségmegőrzési idővel rendelkező tartós élelmiszerek. Ilyenek például a zöldségkonzervek (bab, kukorica, lencse, paradicsomszósz), a húskonzervek (tonhal, makréla), a száraztészta, rizs, zabpehely, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, a fagyasztott aprított hús, szendvicskrémek, fagyasztott pékáruk, UHT tej, tejszín, olaj és a fűszerek. Ha esetleg valaminél mégis kicsúszol a minőségmegőrzési időből, a Maradék nélkül program lejárati útmutatója adhat iránymutatást.

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül Prágában

admin

A bajai V. Baba-Mama Családi napon jártunk

admin

Nagy sikert arattak a Nébih oktatási anyagai

Maradéknélkül