PraktikákVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Unod a banánt?

 

Főleg a téli időszakban jellemző, hogy a legtöbb háztartásban van otthon rendszeresen banán. Egy idő után, ugyanakkor ráun az ember és feledésbe merül ez a pöttyösre érő gyümölcs. Összeszedtünk pár receptet annak érdekében, hogy minél változatosabban kerüljön felhasználásra! Lássuk őket!

 

Banános zöld smoothie

 

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

50 g spenót (akár a fagyasztóból!)

1 narancs vagy grapefruit húsa

kb. 250 ml növényi ital, tej vagy víz

tetszés szerint 25g fehérje por

 

Elkészítése:

Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és turmixszoljuk össze. Fogyaszthatjuk is!:)

 

Zabkása

 

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

80 g zabpehely

150 ml tej

egy marék olajos mag

 

Elkészítése:

A banánt törjük pépesre villával. Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót és főzzük össze pár perc alatt, míg a zabpehely meg nem puhul. Tálaljuk és már fogyasztható is!

 

Banánpalacsinta

 

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db banán

1 tojás

15 g darált zabpehely vagy zabpehelyliszt

kevés növényi olaj a sütéshez

a tálaláshoz tetszés szerint bogyós gyümölcsök, alma, méz, joghurt

 

Elkészítése:

A banánt törjük pépesre, majd a további alapanyagokkal keverjük össze egy tálban. Kanalazzuk felhevített, kiolajozott serpenyőbe és süssük meg mindkét oldalát. Tálaljuk tetszés szerint és fogyasszuk jóízzel!:)

 

Banánfagyi

 

 

Összetevők: (1 adaghoz)

1 db fagyasztott banán

ízlés szerint kakaópor, datolya, kókuszreszelék, gyümölcsök, olajos magvak

 

Elkészítése:

A fagyasztott banánt helyezzük turmixgépbe és turmixszoljuk, amíg krémes nem lesz. Kanalazzuk ki egy tálba és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal, kókuszreszelékkel, kakaóporral vagy gyümölcsökkel.

 

Előző cikkünkben különleges variációkat hoztunk, hogy még izgalmasabb legyen a banánfagyi készítés.

 

Banános zabkeksz

 

Összetevők: 12 darabhoz

3 db banán

250 g zabpehely

50 g kókuszreszelék

Csokoládé, olajos magvak vagy aszalt gyümölcs tetszés szerint

 

Elkészítése:

Az összetört banánokat, a zabpehelyt, a kókuszreszeléket és a tetszőlegesen választott csokoládét, magvakat vagy aszaltgyümölcsöket keverjük össze egy tálban. Formázzunk a tésztából 12 golyót és lapítsuk enyhén el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Előmelegített sütőben 180°C-on nagyjából 12-15 perc alatt süssük készre.

 

Banánkenyér

 

Összetevők:

2db nagyobb banán

70 g növényi olaj

13 g citromlé

150 ml tej

1 darab tojás

280 g liszt

150 g cukor

12 g sütőpor

4 g só

tetszés szerint 5 g mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj

Maradék diákcsemege, csoki

 

Elkészítése:

Egy villával törjük szét a banánokat. A nedves hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Egy külön nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd egy spatulával keverjük hozzá a nedveseket. Öntsük a tésztát egy kiolajozott formába, simítsuk el a tészta tetejét, és süssük 180°C-on 55-60 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük az 50. perctől. Hűtsük ki és szeleteljük tetszés szerint. Jóétvágyat hozzá!

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi mézeskalácsos szirup

Maradéknélkül

Maradék nélkül: hulladékból élet

Maradéknélkül

GilikomposztON

Maradéknélkül