PraktikákTökéletlenül tökéletesVegyél számba!

Vedd számba a sárgadinnyét

A legtöbb esetben sárgadinnyét a kinézete és az illata alapján választunk. Előítéletesek lehetünk azokkal a dinnyékkel, amelyek esetleg egy kicsit deformáltak, vagy nem olyan szép a héjuk. Ezek sokszor ott maradnak a termelőnél, vagy a boltban és végül kidobásra kerülnek. Szeretnénk összefoglalni számotokra, hogy mely esetekben érdemes valóban elkerülni a dinnye megvásárlását és mely esetekben vásárolhatjuk meg nyugodt szívvel.

Azon dinnyéket, amelyeken a romlás, penészesedés jeleit tapasztaljuk érdemes elkülöníteni a többitől, illetve elkerülni az elfogyasztását, mivel ilyen esetekben az élelmiszerbiztonsági szempontok az elsődlegesek! Ne együk meg a dinnyét még olyan módon sem, hogy a romlott részt kivágjuk belőle, mivel nagy valószínűséggel a dinnye egész húsát átszövi a penészfonal.
A repedt felületű dinnyék elfogyasztását is kerüljük, mivel ebben az esetben a héj sérülése miatt, a gyümölcshúsba juthatnak a kórokozók és emiatt az ilyen gyümölcs fogyasztása sem biztonságos.
A deformált sárgadinnyék fogyasztása nem jár semmilyen kockázattal, ugyanolyan finom tud lenni mint az ép változata. Sok esetben még kedvezményes áron is hozzájuthatunk ezekhez a szépséghibás gyümölcsökhöz és ugyanúgy élvezhetjük a zamatos ízt!
Ne feledjük tehát, hogy azok a gyümölcsök, amelyeken a romlás vagy sérülés jelét tapasztaljuk élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, viszont amelyek csak valamilyen deformációval rendelkeznek bátran vásároljuk meg és fogyasszuk el, mivel semmivel sem kevesebbek a tökéletesen gömbölyű társaiknál.
A sárgadinnyét hűtőben kell tartani nem csak a felvágása után, hanem előtte is, ezzel megelőzve a gyümölcs gyors romlását. Felvágás után pedig 3 napon belül fogyasszuk el! Emellett érdemes észben tartani, hogy a sárgadinnye utóérő termés, ezért ha esetleg kevésbé éretten vásároltuk volna meg, 1-2 napot tartsuk szobahőmérsékleten, így eléri a megfelelő érettségi állapotot és ezután fogyasztásig helyezzük a hűtőbe.
Ha szeretnétek még több információt olvasni a sárgadinnyéről olvassátok el társkampányunk, az Ételt csak okosan cikkét.

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül: így lehet pazarlásmentes a karácsony

admin

Hiba hiba hátán

admin

6+1 tipp, hogy már vásárláskor megelőzd az élelmiszerpazarlást

admin