PraktikákSzezonális szerelemVegyél számba!

Zöldségvégek újranövesztése – kuka helyett új élet

Levesekhez vagy főételekhez mindenki szívesen használ friss zöldségeket, de sokszor egy-egy zöldségvéget vagy torzsát kidobunk, mert úgy gondoljuk, nem tudjuk őket felhasználni vagy egyszerűen csak nem akarjuk elfogyasztani. Meg szeretnénk mutatni Nektek, hogy ezeket a részeket sem kell kidobnotok, hanem létrehozhattok egy saját kis növénykertet a konyhátokban vagy az erkélyen. Természetesen tudjuk, hogy az újranövesztett zöldségekből senki nem fog jól lakni, de így a nyári időszak alatt jó szórakozás lehet, akár a gyerkőcökkel, napról napra nézni, ahogy új élet sarjad az ablakpárkányon.

Miért működik?

Egyes zöldségek újranövesztése azért lehetséges, mert a levágott részben még található a növekedéshez szükséges energia. Ha ezt a részt vízbe vagy földbe tesszük, megadjuk neki az esélyt, hogy új hajtásokat hozzon.

Az így kapott hajtások kisebbek lesznek az eredeti zöldségnél, de az új hajtás ettől függetlenül nagyon finom és friss lesz.

Mire figyeljünk?

Amennyiben vízbe vagy nedves papírtörlőre helyezzük a zöldséget, cseréljük napi szinten a vizet alatta, mert ebben a nyirkos környezetben könnyen elszaporodhatnak a mikróbák, amely beszennyezheti a termésünket. Ha pedig földbe ültetjük, locsoljuk rendszeresen, de ne öntözzük túl.

Napos és meleg helyen tartva meggyorsíthatjuk a növekedést, ugyanakkor tűző napnak kitéve a zsenge hajtások sérülhetnek!

Újhagyma

Nem mindenki fogyasztja el az újhagymát teljes egészében. Ha te sem szoktad megenni az újhagyma gumóját, hanem inkább a zöldjét szereted, könnyen újra növesztheted. A megmaradt részt gyökérrel lefelé tedd bele egy pohár vízbe. Célszerű napfényes helyen, mondjuk a konyhaablakban tárolni és naponta-kétnaponta cserélni a vizet a pohárban. Beleteheted földbe is, ilyen esetben úgy ültesd el, hogy kb. 3-5 cm kilógjon a földből. Meglátod, néhány nap után elkezd még erősebb gyökeret és kicsi, zöld hajtást hozni a tetején. Ezeket a zsenge leveleket pedig le is tudod szedni és ízesítheted vele a salátád, levesed, főételed.

Vöröshagyma

Biztos te is jártál már úgy, hogy a vöröshagymád kicsírázott a kamrában, olyan rég nem néztél felé. Ez még nem ok arra, hogy kidobd, hiszen őt is újra tudod hajtatni. Vágj le körülbelül három centit a hagyma aljáról, vigyázz a már kinövesztett gyökereire! Ezt a kis részt helyezd egy cserép benedvesített földbe, a gyökerek lefelé nézzenek.  Mindig tartsuk nedvesen a területet, ahová ültettük. A kis zöld rügyeket, amik előbújnak, az újhagymához hasonlóan elfogyaszthatjuk. Azonban, ha van türelmünk várni, 90-120 nap alatt az egész fej újra növeszti magát.

Sárgarépa és petrezselyemgyökér

A gyökérzöldségek gyökerét sajnos nem lehet újra növeszteni, de a leveleiket annál inkább. Ehhez nincs más teendőd, mint a gyökér felső 2-3 cm-ét (ahonnan kinő a levele), amit egyébként is levágsz, mielőtt a többi részt a levesbe teszed, egy nedves papírtörlőre helyezni. Szinte már másnap megjelennek a levelek, de ha vársz egy, másfél hetet egy egész lomberdő lesz az élettelennek tűnő gyökérrész helyén, és felhasználhatod salátákhoz, levesekbe, vagy pesto készítéséhez.

Fejes saláta

A salátavég is csodákra képes, ha az aljától levágsz egy körülbelül 4-5 centiméteres darabot és szintén egy pohár vízbe állítod. Félig/háromnegyedig lepje el víz és cseréld naponta. Néhány nap után elkezdenek nőni a levelei, amelyeket rögtön tehetsz is a salátádhoz vagy a szendvicsedbe.

Szárzeller

A zeller is hasonló elven működik, mint a saláta. Szintén levágunk az aljából egy nagyobb részt és vízbe tesszük. Pár napig várjunk vele, ameddig középen el nem indulnak a kis hajtások, majd átültethetjük egy nagyobb, földdel teli cserépbe, hagyjuk kilógni a felső részét. Tartsuk napos helyen és figyeljük, hogyan éled újra.

Ha nincs kertetek, ahol saját termést ültethettek, akkor is tudjátok ezeket a kis növényeket nevelgetni a konyhátokban. Plusz ez egy nagyon jó nyári program lehet a hűvös lakásban a gyerekekkel. Hiszen ez, azon felül, hogy jó móka, még meg is taníthatjuk nekik, mennyi ideig nő egy zöldség mire az asztalra kerül.
Növesszetek ti is új hajtásokat és osszátok meg velünk fénykép formájában!

Források:

https://about.spud.com/blog-regrowing-vegetables-from-scrap/
https://morzsafarm.hu/levelkek-darabkak-nyesedekek-igy-noveszd-ujra-a-zoldsegeket/
https://www.nosalty.hu/ajanlo/zoldsegek-otthon-ujranovesztheto-husvet

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül tippek a takarékos húsvéthoz

Maradéknélkül

GilikomposztON

Maradéknélkül

Élelmiszer-kilométerek

admin