HírekJó gyakorlatok

Szakmai rendezvény az étkezdei élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A vendéglátás és közétkeztetés ágazatban keletkező élelmiszerhulladékok mérése és csökkentése címmel szakmai műhelybeszélgetés zajlott 2023. november 17-én, az ÉLBC Nonprofit Kft. és a Nébih szervezésében. A szakmai találkozót az SMP-FOOD-2022-FoodWaste-NCA című projekt keretében szervezték meg, amelynek célja, hogy segítse a 2021 óta kötelező tagállami élelmiszerhulladék adatgyűjtést, valamint a hazai csökkentési programok működését. Az eseményen ismertették a legfrissebb európai uniós élelmiszerhulladék adatokat, valamint az ehhez kapcsolódó jogszabályi hátteret.

A projekt együttműködő partnere, az InDeRe kutatóintézet részéről Dr. Tóth András bemutatta a legfrissebb ágazati élelmiszerhulladék adatokat. Az előadásból kiderült, hogy az iskolai menzákon a kitálalt ételek több, mint negyede a tányéron marad, és ugyancsak jelentős mennyiségű a ki nem tálalt étel. Ezen problémák okát igyekeztek a résztvevők minél alaposabban megvizsgálni. Szóba került az adagméret, a menzák logisztikai, infrastrukturális hiányosságai, valamint a nem megfelelő időgazdálkodás.

Előadást tartott Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül Élelmiszerhulladék-megelőzési Nemzeti Program vezetője is. Az előadásban a főszerepet a háztartások kapták, ahol fejenként évente 60 kg élelmiszerhulladék keletkezik. A fogyasztói élelmiszerpazarlást a Maradék nélkül program több éve zajló intenzív szemléletformálással, átfogó oktatási programmal próbálja mérsékelni.

Az esemény második felében került sor az irányított kérdésekre, amelyek aktív szakmai vitát eredményeztek. Több felvetés érkezett a jelenlegi szabályozási rendszer felülvizsgálatával kapcsolatban, amely lehetőséget adna az élelmiszerhulladék-megelőzési és fenntarthatósági szempontok hangsúlyosabbá tételére. Az étkeztetőknek továbbá több ismeretre lenne szükségük az adományozás szabályaival, valamint a keletkezett feleslegek fenntartható módon való kezelésének lehetőségeivel kapcsolatban. Szóba került még az adagméretek dinamikusabbá tétele, valamint a fel nem szolgált maradék elosztásának lehetősége. A résztvevő szakértők arra jutottak, hogy szükséges lenne egy átfogó ágazati problématérkép, amely ezeket a kihívásokat azonosítja, valamint egy útmutató, amely az étkeztetőket segíti kiigazodni a sokszor átláthatatlan szabályozási rendszeren.

Zárásként bejelentésre került, hogy a nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési program a közeljövőben elindítja „Maradék nélkül Menza” alprogramját, amelynek első célkitűzése az ágazati problématérkép összeállítása, majd a pazarlást csökkentő útmutató elkészítése.

A helyszín a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum volt, ahol a program megkoronázásaként az iskola menzája szolgáltatta az ebédet a résztvevők számára. Az ebéd után a tányérok összképe erősítette a több adagméret szükségességét, ugyanis a betűtésztás paradicsomleves után a kiadós rakott húsos brokkolit az urak maradék nélkül elfogyasztották, viszont a hölgyek nem tudtak megbirkózni vele.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel hozzájárultak a program sikerességéhez:
  • Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Tanszék
  • Energiaügyi Minisztérium, Hulladékfelszámolási, Elemzési és Képzési Főosztály
  • Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet
  • Felelős Gasztrohős Alapítvány
  • Hungast Vital Kft.
  • Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége
  • Magyar Élelmiszerbank Egyesület
  • Magyar Vendéglátók Ipartestülete
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály
  • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

Kapcsolódó tartalmak

Hivatalosan is kezdetét vette a NÉBIH Maradék nélkül programja

admin

Óriás Maradék nélkül előadás Debrecenben

Maradéknélkül

Maradék nélkül a Sirha Budapesten

admin