Hírek

Fenntarthatósági Témahét: egri látogatás

A Fenntarthatósági Témahét alkalmával az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai és tanárai is csatlakoztak a Maradék nélkül programhoz. Az előadás április 26-án zajlott, melyen 113 tanuló és 4 tanár vett részt. A foglalkozás során közösen mélyedhettek el az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontos kérdéseiben.

Az órán a diákok megismerhették az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ilyenek voltak az élelmiszerhulladékok európai és magyarországi adatai, az élelmiszerhulladékok fogalma, csoportosításuk, megelőzési és egyéb tevékenységek, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez. Láthatták azt is, hogy a Maradék nélkül program keretében a kezdeti időszaktól milyen változásokat sikerült eddig elérni.

Megkérdeztük a diákokat, ők mit gondolnak, mennyit pazarolnak évente, illetve főként milyen típusú élelmiszert dobnak ki. Legtöbb tipp a zöldségekre, gyümölcsökre és tejtermékekre érkezett, a készételekre azonban senki sem gondolt. A pazarlás mértékét alul becsültek, ami általános jelenség a felméréseinken résztvevő háztartások esetében is. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen megelőzési ötleteik vannak. Kórusban érkezett a tipp a bevásárló lista készítésével és a kisebb adagok főzésével kapcsolatban. Ezeken kívül átbeszéltünk más praktikákat is, mint például a fokozott figyelem a hűtési lánc betartására, vagy a készételek lefagyasztása, természetesen ennek jó gyakorlatára is kitértünk. Külön hangsúlyt fektettünk a hűtő helyes használatára, milyen hőmérsékletet célszerű tartani a hűtőben és a fagyasztóban; melyik élelmiszer, melyik polcra kerüljön, és melyik ne kerüljön inkább a hűtőbe. Ahogy az előadás végén kiderült, sikerült rávilágítani néhány helytelen gyakorlatra, és ígéretet kaptunk, hogy ezentúl a tanácsainkat szem előtt tartva járnak el. 😊

Az óra végét egy kvízzel zártuk, ahol a leggyorsabban és legpontosabban válaszolók ajándékokkal gazdagodhattak. Az eredmények azt mutatták, hogy a diákok mindvégig figyelmesen hallgatták az előadást, mivel a válaszok pontossága kimagasló lett.

Köszönjük az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanárainak a lehetőséget és a szervezést, illetve a diákoknak a nagyfokú érdeklődést az előadás során.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül előadás a solymári Fészek Waldorf Iskolában

admin

Fekete vagy lila foltok a burgonyán: ehető még?

Maradéknélkül

A kórházak felvettek még egy kesztyűt: már az élelmiszerhulladékok ellen is harcolnak

admin