HírekPraktikák

Heti menü gombából

Az őszi időjárás igazán kedvező a hétvégi túrázásokhoz és a gombagyűjtéshez. Emiatt az eheti menü sztárja is a gomba, amelyből egyszerre készíthetünk egyszerű, könnyed fogásokat és laktató pörkölteket!
Tároljuk helyesen!

A gombát 3–7 napig tároljuk hűtőben, attól függően, mikor vásároltuk. A legjobb, ha ehhez papírzacskót választunk, mivel ez segít megőrizni a gomba nedvességtartalmát anélkül, hogy befülledne. Ha műanyagtálcában vásároltuk, szúrjunk a fóliába néhány lyukat, vagy résnyire nyissuk ki, hogy levegőzni tudjanak a gombafejek.

A gombát csak felhasználás előtt mossuk meg. A héj és a tönk is fogyasztható, ha nem sérültek vagy földesek. Le is fagyaszthatjuk, viszont a gomba magas nedvességtartalma miatt ez inkább készétel formájában ajánlott. A megtisztítás után maradt részek kiválóan komposztálhatók.

Figyeljük a romlás jeleit: ha puha és nyálkás a gomba felszíne, elszíneződik, fajtájára nem jellemző kellemetlen szaga van, vagy penészt látunk rajta, akkor már ne fogyasszuk el, inkább dobjuk ki.

Heti menü

Hétfő:
A hét elején érdemes olyan ételt készíteni, amit akár több napig is fogyaszthatunk, így az elkövetkezendő napokban is időt spórolhatunk magunknak. Ilyenkor jó választás lehet egy gombás melegszendvicskrém készítése, amit 2–4 napig tárolhatunk hűtőben, de le is fagyaszthatjuk, ha túl sok készült. A melegszendvicsből másnapra is csomagolhatunk, csak ügyeljünk az étel megfelelő szállítására és tárolására napközben. Ha hosszú napra készülünk, érdemes elővenni egy hűtőtáskát az élelmiszerbiztonság érdekében.

Kedd:
A hét második napjára szintén egy gyors, de annál finomabb recepttel készültünk: a tejszínes-gombás gnocchival! Gnocchit készíthetünk mi magunk is, de boltból is beszerezhetjük, ha pár perc alatt szeretnénk ételt varázsolni az asztalra. Extra tippünk, hogy a gnocchi nemcsak burgonyából készülhet, hanem más – épp szezonális – zöldségekből is, például édesburgonyából, céklából vagy sütőtökből. Ha szeretnénk színesebbé tenni az ételt, érdemes ezekkel is kísérletezni.

Szerda:
A hét közepén már túl vagyunk, úgyhogy itt az ideje egy hagyományos, laktató komfortkaját készíteni, ami nem más, mint a gombapörkölt! Egyszerre akár többféle gombát is felhasználhatunk benne, a legjobb házi nokedlivel tálalva, de a főtt tészta is jó választás.

Csütörtök:
A hagyományos fogásoknál maradva, a rántott gomba is ízletes vacsora vagy ebéd lehet. Ha több olyan zöldség is lapul a hűtőben, amit fel kell használni (például brokkoli vagy karfiol), azokat is kiránthatjuk. Ezek az ételek jól fagyaszthatók, így a maradékot semmiképp se dobjuk ki, inkább tegyük el későbbre.

Péntek:
Véget értek a dolgos hétköznapok, úgyhogy ezt ünnepeljük meg egy gombás rizottóval! Ezt a fogást még táplálóbbá tehetjük, ha kiegészítjük szezonális alapanyagokkal, például dióval vagy a fagyasztóban lévő spenóttal. A rizottó maradékából pedig készíthetünk arancinit, egy klasszikus olasz nassolnivalót!

Szombat:
A töltött gomba igazi maradékmentő fogás! Mégpedig azért, mert szinte bármilyen tölteléket készíthetünk hozzá. Ha fél doboz sajtkrémet találunk, azzal, de ha maradék köretet (például kuszkuszt vagy bulgurt) fedezünk fel a hűtőben, akkor azzal is megtölthetjük a gombafejeket. A töltött gomba esetében kísérletezzünk bátran a töltelékekkel – nem nyúlhatunk mellé!

Vasárnap:
A vasárnapi ebédre készíthetünk egy klasszikus fogást gombás csavarral: ez a gombafasírt, amely mellé tálalhatunk krumplipürét, de akár egy színes őszi salátát is, amelybe kerülhet sütőtök és gránátalma is.

A gomba jól használható a főfogásokban, desszertekben azonban kevésbé. De hogy legyen édes íz is a héten, készítsünk diós-almás sütit! Ezt a puha és szaftos süteményt nagyon egyszerű elkészíteni, és még a következő hétre is energiát adhat!

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Beszámolónk a Campus Fesztiválról

admin

VI. Food Law Conference

admin

Megette a moly! Mit tegyünk?

Maradéknélkül