Láttátok a Szupermenta a legújabb terméktesztjét? Most a banánok kerültek terítékre. Nekünk rögtön beindult a maradékmentős fantáziánk. Lássuk, mihez kezdhetünk, ha banánunk barnulásnak indult. Első tipp: ki ne dobd!
Kezdjük a túlérett banánok legkézenfekvőbb felhasználási módjával, a smoothieval. Ennek a gyümölcsturmixnak csak a képzeletünk és az otthon található zöldségek-gyümölcsök szabhatnak határt. Készíthetjük bogyós gyümölcsökkel, zöldségekkel, joghurttal, zabbal megspékelve. Mi a kedvenc receptünket osztjuk most meg veletek, íme:
- 2 érett banán
- 2 alma
- 1 marék spenót (Biztosan dobtál már ki elfonnyadt bébispenótot, mert végül mégsem ettétek meg. Most ezt is megmentheted!)
Ne feledjétek, az alapanyagokat alaposan mossátok meg, mielőtt nekilátnátok a turmix készítéséhez!
A végeredmény igazi vitaminbomba: a banán magas káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Az egyik legegyszerűbb, valódi kollégista-desszert a banános túró. A túrót egy kevés tejjel összekeverve kevésbé darabos masszát kapunk. Ehhez adjuk hozzá a banánszeleteket, amelyeket villa segítségével pépesre nyomkodunk és összekeverjük. Egy-két teáskanál fahéjjal tehetjük izgalmasabbá.
Ki venné észre ezek után, hogy megbarnult a banán?
Munkahelyi stressz enyhítésére ajánljuk a banános muffint. Milyen jól esik otthon készített maradékmentős muffint tízóraizni!
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 kk sütőpor
- 1 tojás
- 1 kk fahéj
- 1 csipet só
Összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor), majd hozzáadjuk a tojást és a banánt, amelyet előzőleg villával pépesre nyomkodtunk. A masszához tegyünk egy kis fahéjat és egy csipet sót is! A muffinformát kibéleljük muffinkapszlikkal, és ezekbe kanalazzuk a nyers muffintésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A muffinokat kedvünk szerint díszíthetjük.
A banános palacsinta rémesen egyszerű barna banán-mentő megoldás. A liszt nélküli verzió nem mindenkinek sikerül, de nem kell csüggedni, akkor is ínycsiklandó palacsintát kapunk, ha a klasszikus recept banános verzióját készítjük el.
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 25 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 3 dl tej
- 1 ek olaj
- 2 kk fahéj
A hozzávalókat összeöntjük, csomómentesre keverjük – ehhez érdemes robotgépet használni – és a masszát serpenyőben kisütjük. Nekünk bevált, ha minden palacsinta alá ecsettel felviszünk egy kevés olajat.
Kísérletezgessetek kedvetekre, és kreativitásotokkal tegyetek az élelmiszerpazarlás ellen!