HírekJó gyakorlatokPraktikák

A felnőtté válás küszöbén: tippek a pazarlásmentes konyhai szokások kialakításához

Hamarosan elkezdődik az egyetem és ezzel párhuzamban sok fiatal hagyja el a szülői fészket. Az új élethelyzet önállóságra kényszerít, amellyel sok felelősség jár akár kollégiumba, akár albérletbe költözünk. Az új élettérhez hozzátartozik a konyha is, ahol a jól bevált otthoni dolgok mellé bevezetheted a te saját szokásaidat. Cikkünkkel abban próbálunk segíteni, hogyan alakíthatsz ki egy fenntartható konyhai rutint, amivel az élelmiszerpazarlás mérséklése mellett még spórolhatsz is.

Vásárolj többször, kevesebbet!

A kutatások is igazolják, hogy az egy fős háztartásoknak nincs könnyű dolga, ha élelmiszerpazarlás megelőzéséről van szó. Kevesebb embernek sokkal lassabban fogy el ugyanaz a mennyiség, amit korábban a család szempillantás alatt eltüntetett. Szükség van pár hétre, hogy kitapasztald, hogy ha egyedül vagy, milyenek az igényeid. Ebben a kísérleti időszakban – de akár később is – érdemes gyakrabban elmenni a boltba, és lehetőleg kisebb mennyiségeket vásárolni. A legtöbb élelmiszer esetében a nagyobb kiszerelésű termék egységárát tekintve kedvezményesebb, de ennek ellenére érdemes a kisebb csomagolásban kínált változatot választani. Végsősoron az a legdrágább termék, amit aztán meg sem eszünk …Nem?!?

Ez a szemlélet különösen jól jön a romlandóbb termékeknél, mint a tejtermékek és a húsok, illetve a pékáruk, a zöldségek és a gyümölcsök. Ráadásul, ha nincs annyira túlzsúfolva a hűtőszekrény, jobban átlátod, hogy mi van otthon, mi az, amit már mindenképpen meg kell enni. Így nem keveredik a hűtő hátsó sarkába semmi, ami esetleg később bezöldülve a saját lábán mászna ki.

Milyen egy jó alapanyag? Sokoldalú!

Érdemes olyan jolly joker alapanyagokkal feltölteni a hűtőt és a spájzot, amelyek legalább 3-4 receptben is felhasználhatók. Ha a boltban állva csak egy recept jut eszedbe, sőt, abban sincs szükség a teljes kiszerelésre, akkor nagy valószínűséggel a maradék a kukába fog kerülni. Érdemes lehet olyan, univerzálisan használható alapanyagokat vásárolni, mint a tojás, ami kerülhet akár levesbe, főételbe, készülhet belőle reggeli vagy gyors vacsora is.

Egyszerű, de nagyszerű receptek

Sok időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg, ha olyan recepteket választasz, amelyekhez kevés, de jó minőségű alapanyagra van szükség. Használd bátran az internetes receptgyűjtő oldalakat. Kulcsszó lehet az keresések során az: egyszerű recept, kevés hozzávalós recept, gyors recept. Általában lehet alapanyagra is szűrni, így kiindulhatsz a már meglévő hozzávalókból is. A Nosalty Mi van a hűtőmben? aloldalán több alapanyag beírásával is tudsz keresni a receptek között.

Mennyi is egy adag?

Egy család számára nagyobb mennyiségeket főzünk, és a maradék is könnyebben elfogy, ha hárman-négyen vagyunk rá. A maradék főtt ételeket nem szabad 2-3 napnál tovább tárolni a hűtőben, sőt ez alól is van kivétel: a főtt rizst csak 1 napig tárolhatjuk biztonsággal. Ekkor még mindig megoldás, ha a fagyasztóba elteszünk egy-két adagot, ami majd a vizsgaidőszakban jól fog jönni, de a kollégiumban erre nincs mindig lehetőség. Csekkold, hogy miből mennyit érdemes főzni egy főre ebben a cikkünkben.

Maradékmentő recept repertoár

Mindig jó, ha lapul a zsebünkben néhány maradékmentő recept, amivel új köntösbe öltöztethetjük a megunt maradékokat.

A maradék gyümölcsöknek mindig jó helye van egy smoothieban vagy a reggeli zabkása tetején, míg a zöldségekkel fel lehet dobni a leveseket vagy a raguételeket.

A tésztaételek, a tortilla lap és a tojásrántotta is remek maradékmentő étel, a pirított rizs pedig a személyes kedvencünk.

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a nemrég megjelent, A kenyér második élete című receptkönyvünket is, amiben a szikkadt kenyér felhasználásához találtok inspirációt.

Kövessétek közösségi média felületeinket (Facebook, Instagram és TikTok), ahol gyakran teszünk közzé receptötleteket a különböző maradékok változatos felhasználásával kapcsolatban.

Lejárt, még megehetem?

Tudtad, hogy az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel?

A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk (például joghurt, felvágott) jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki. Viszont a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken (például konzerv, száraztészta) szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltad és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalsz számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. De hogy mégis mennyi ideig maradhatnak biztonságosak, abban útmutatónk nyújt segítséget.

Elemózsia batyu

A féltő-szerető szülők gyakran egy hadseregnek is elég elemózsiával indítják útnak az egyetemistákat vasárnaponként, ami sokszor a hét közepéig is kitart. Érdemes lehet olyan ételeket magaddal kérni anyutól, amelyek jól variálhatók, és nem unod meg azelőtt, hogy elfogynának. A pörköltöt például ehetjük többféle körettel, de tehetjük főzelékre is. A rántott hús és a sült hús pedig amellett, hogy zöldségekkel főételként is fogyasztható, kerülhet salátába vagy szendvicsbe, ami tökéletes ebéd egy rohangálós napon.

Megoldást jelenthet a kollégiumban a cserekereskedelem működtetése is: amikor már unod az otthonról hozott fogásokat, ajánld fel másoknak, ők is örülni fognak a változatosságnak.

Spórolj az ételmentéssel!

Sok boltban kedvezményesen juthatsz hozzá a közeli lejáratú termékekhez. Ezeket általában egy külön polcon gyűjtik, vagy rikító színű címkével jelölik. Ezzel sokszorosan jól járunk: mi is nyerünk, mert olcsóbban vásároltunk, és a bolygónk is, mivel kevesebb étel kerül a kukába! Egyébként sincs értelme kivadászni a leghosszabb lejáratú joghurtot a hűtőpult hátuljából, ha tudjuk, hogy 2 napon belül meg fogjuk enni.

A Munch Applikáción keresztül, pedig nem csak élelmiszerboltokból (pl. Spar, Penny, Príma, CBA), hanem akár éttermekből, pékségekből és kávézókból is hozzájuthatsz akciósan a finomabbnál, finomabb ételekhez, amik egyébként a kukába kerülnének.

Érdemes lehet kipróbálni a Lidl pazarláscsökkentő lehetőségeit is, amivel hasonlóan jól járhatsz: „Mentsük meg” akciójával kedvezményesen juthatsz zöldségcsomagokhoz és péktermékekhez.

Minden egyetemistának eredményes félévet és pazarlásmentes hétköznapokat kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak

Sörmentő akció EB idején

admin

Fagylaltkészítés minőséghibás almából

admin

Májusban szezonális – frissen a piacról vagy kertből!

Maradéknélkül