Egyre többen készítenek otthonukban növényi italt, amely során elkerülhetetlenül szűrlemény keletkezik. Semmiképpen ne dobjuk ki ezt a mellékterméket, mivel éppen olyan értékes, mint az elkészült növényi ital!
De mit készítsünk a maradék szűrleményből? Összeszedtünk Nektek néhány receptet, ami inspiráció lehet számotokra a későbbiek során!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Fontos, hogy a növényi ital készítésénél, ha a recept nem ír külön hőkezelést, akkor is forraljuk fel az italt! Így nemcsak az élelmiszerbiztonsági kockázatokat csökkentjük, de az eltarthatóságukat is meghosszabbítjuk. Biztonsággal 2-3 napig fogyaszthatjuk ilyen módon.
Ha a szűrleményt nem használjuk fel azonnal tárolhatjuk a hűtőszekrényben jól záródó dobozban, vagy akár le is fagyaszthatjuk, így több hónapot nyerhetünk magunknak a felhasználásával!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Készítsünk lisztet!
A legegyszerűbb, ha lisztet készítünk. Ezt bármelyik későbbi receptünk során felhasználhatjuk, legyen szó zab-, rizs- vagy mandulaszűrleményről.
Az elkészítés módja:
- Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a szűrleményt terítsük el vékony rétegben., Ügyeljünk rá, hogy előzetesen jól nyomkodjuk ki a nedvességet.
- Süssük a sütőben 30-60 percig, amíg száraz és pergős lesz. A sütés során keverjük át többször, és finoman üssük szét a nagyobb, összetapadó darabokat.
- Ha már kellően száraznak érezzük, hűtsük le és tegyük egy konyhai robotgépbe vagy kávédarálóba és zúzzuk finom porrá. Használjuk fel 2-3 héten belül, vagy tároljuk a fagyasztóban!
Energia golyók
Hozzávalók:
- 150 g nedves mandula vagy kókusz szűrlemény
- 160 g (medjol) datolya
- 50 g kókuszreszelék
- 2 ek. kakaópor
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 csipet só
- 1 cikk narancs vagy 4 ek. növényi ital
- dekorációként: kókuszreszelék, kakaópor vagy fahéj
Elkészítés:
- Konyhai robotgépben aprítsuk össze a mandula- vagy kókuszszűrleményt a kimagozott datolyákkal, amíg pépes masszát kapunk.
- Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a kakaóport, a kókuszolajat, a narancsot vagy növényi italt és a sót. Turmixszoljuk addig, míg formázható állagot kapunk.
- A masszából formáljunk dió nagyságú golyókat. Hempergessük kókuszreszelékbe, kakaóporba vagy fahéjba.
- Hűtőben, jól záródó dobozban tárolva 4-5 napig fogyasztható.
Banános muffinok
Hozzávalók:
Száraz hozzávalók:
- 170 g zabliszt
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. szerecsendió
- fél tk. szódabikarbóna
- fél tk. sütőpor
- 35 g zúzott olajos mag (opcionális)
Nedves hozzávalók:
- 150 g nedves mandula-, zab- vagy kókuszszűrlemény
- 1 db érett banán
- 1 tojás (vagy 2 ek. őrölt lenmag 6 ek. vízzel elkeverve)
- 5-10 db datolya (helyettesíthető 60 g cukorral/mézzel)
- 80 g mogyoró-, mandula- vagy egyéb magvaj
- 120 ml víz vagy növényi ital
- 1 tk. almaecet (5%-os ecet) (helyettesíthető citromlével)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
- Készítsünk elő 12 db-os muffin-sütőformát. Ha nem szolikonos, vékonyan kenjük ki zsiradékkal vagy használjunk muffin papírt.
- Keverjük össze a száraz összetevőket egy nagy tálban.
- A nedves összetevőket egy konyhai robotgépben turmixszoljuk össze, míg nem kapunk sima masszát.
- Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
- Adagoljuk a tésztát a muffin formákba nagyjából a forma háromnegyedéig.
- Süssük 20-25 percig, vagy addig míg aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük!
Fűszeres kréker mandula- vagy zabszűrleményből
Hozzávalók:
- 150 g nedves mandula- vagy zabszűrlemény
- 3 ek. növényi olaj
- 1 tojás (vagy 2 ek. őrölt lenmag/ chiamag 6 ek. vízzel elkeverve)
- kevés víz, ha nem áll össze a tészta
- fél tk. só
- 2 tk. fűszernövény pl. metélőhagyma, rozmaring, petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze az összes hozzávalót. Ha a tésztát száraznak érezzük, adagoljunk hozzá pár evőkanál vizet. Akkor jó az állag, ha a tészta könnyen szétlapul az ujjunk között.
- Nyújtsuk el vékonyan (3-5 mm vastagon) a tésztát. Minél vékonyabb, annál ropogósabbra fog sülni!
- A kinyújtott tésztát vágjuk fel kisebb kockákra, és egy villa segítségével szurkáljuk meg az összes krékert. Így könnyebben kiszárad a közepe is a sütőben.
- Béleljünk ki egy tepsit tapadásmentes sütőpapírral és helyezzük rá a krékereket.
- Süssük 180°C fokon 20 percig, majd fordítsuk meg, és süssük újabb 15-20 percig, míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
- Fogyasztás előtt hűtsük ki. Pár napig elállnak szobahőmérsékleten, de még tovább tárolható jól záródó dobozban a hőtőszekrényben.
Mandulaszűrleményből krémes humusz
Hozzávalók:
- 100 g tahini
- 150 g nedves mandulaszűrlemény
- 50 g főtt csicseriborsó
- 55 ml frissen facsart citromlé
- fél tk. őrölt kömény
- fél tk. só
- 2 gerezd fokhagyma
- 55 ml extra szűz olívaolaj
- 60 ml víz (kb. 4 tk.)
Elkészítés:
- Aprítsuk krémesre a tahinit, a főtt csicseriborsót, a citromlevet, a köményt, a fokhagymát, a sót, az olívaolajat egy konyhai robotgépben.
- Adjuk hozzá a mandulaszűrleményt és a vizet, keverjük tovább addig, míg nem lesz teljesen sima állaga. Tegyük hűtőbe fogyasztás előtt.
- Tároljuk hűtőszekrényben egy jól záródó dobozban.
Bónusz tippek: Gazdagíthatjuk a visszamaradt szűrleményel a reggeli smoothiet, a palacsintatésztát vagy a zabkását is akár! Bátran kísérletezzünk vele!
Források:
https://www.goodness.com.au/blog/how-to-use-leftover-nut-milk-pulp/
https://www.vibrantplate.com/no-bake-almond-pulp-energy-bites-vegan/
https://dishingupbalance.com/nutty-almond-pulp-muffins-gluten-free-vegan/
https://detoxinista.com/easy-almond-pulp-crackers-vegan-paleo/