Praktikák

A tészta harmadik élete

Maradékmentés

1. rész

 

Azt reméljük, hogy már eddig is rengeteg hasznos tudást és ismeretet halmoztunk fel, melyek segítségével minimalizálni lehet a háztartásokban keletkező élelmiszermaradék mennyiségét. Arra gondoltunk, megosztunk pár olyan receptet, amelyek jól beváltak nálunk, és talán nektek is érdekesek lehetnek. Biztosan lesz köztük olyan, amit már ismertek, de hátha akad egy-kettő, ami számotokra is új!

 

Első receptünk rögtön kiváló szezonális étel, ami gyorsan, könnyen elkészíthető, és nem kell hozzá alapnak, csak némi maradék tészta. Biztosan veletek is előfordult már, hogy a pörkölt jobban fogyott, mint a tészta, esetleg harmadszorra már nem akartok mákos tésztát enni, megint. Segítünk!

 

De először nézzük az élelmiszerbiztonságot: A tésztafeltét, a ragu, vagy pörkölt több napra előre elkészíthető.  Mivel a tészta készre főzése 8-10 percet igényel, ezért, ha tehetjük, mindig frissen és annyit főzzünk ki belőle, amennyit szükséges. Egy felnőtt adag száraztészta 8-10-12 dkg, amely készen kb háromszoros tömegű lesz.

 

Ha mégis úgy alakul, hogy maradék kifőtt tésztát hasznosítunk, ügyeljünk arra, hogy a felhasznált kifőtt tészta ne legyen 2 napnál régebbi, amelynek elkészítésekor a következők szerint jártunk el: kifőzés után azonnal lehűtöttük, átöblítettük hideg vízzel és lefedve azonnal hűtőszekrénybe helyeztük. Az is fontos, hogy a kifőtt tésztát ne melegítgessük többször, és mindig csak annyit melegítsünk, amennyit el is fogyasztunk.  A tányérra, kínáló tálra kiszedett étel újrahasznosítását el kell kerülni. Fontos szabály a tészta ismételt felhasználásakor az alapos átsütés, átforrósítás, amely történhet serpenyőben, vagy sütőben.

 

Mi mindent lehet készíteni a maradék tésztából? Attól is függ, hogy spagetti, orsócska, csiga, lebbencs vagy penne, de ez a lehető legjobb alkalom a kísérletezésre.

  • rakott mákos/szilvalekváros tészta, de lehet zöldséges is
  • pirított tészta ázsiai fűszerekkel, csirkemell csíkokkal
  • tészta saláta
  • cukkinis paradicsomos parmezános tészta, és ezt részletezzük (igazi maradékmentős, 1 főre)

 

Hozzávalók:

  • 7-8 dkg maradék tészta
  • 1 db cukkini
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 1 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés parmezán sajt reszelve
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint

 

Elkészítés menete:

  1. A cukkinit, a paradicsomokat és a friss bazsalikomleveleket alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel őket egyforma nagyságúra. A fokhagymát apróra vágjuk, és ha friss bazsalikomleveleket használunk, járjunk el vele ugyanígy.
  2. A maradék főtt tésztát serpenyőben, zsiradékon alaposan forrósítsuk át.
  3. Wokban vagy magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olajat. Az aprított fokhagymát pirítsuk meg. Ezután jön bele a kockákra vágott cukkini, a só, bors és a bazsalikom. Néha forgassuk át, néhány perc párolás elegendő, hogy elkezdjen puhulni a cukkini.
  4. Ezután következnek a félbevágott koktélparadicsomok. Vigyázat, a paradicsom könnyen szétesik, ezért óvatosan keverjük a cukkinikhez. Pár percig hagyjuk párolódni.
  5. Adjuk hozzá a felforrósított tésztát és keverjük, süssük össze a zöldségekkel! A legvégén már csak a reszelt parmezán sajtot kell rászórnunk, és készen is vagyunk!

 

Az elkészítés az előkészítéssel együtt kevesebb, mint 20 percet vesz igénybe.

 

A Szupermenta gluténmenetes száraztészta tesztjének eredményei itt érhetők el: http://szupermenta.hu/megfeleltek-a-glutenmentes-spagettik/, de a recept remekül működik gluténos tésztával is.

 

Próbáljátok ki a fenti ételt, keressétek következő „maradékmentő receptünket” és kísérjétek figyelemmel a Szupermenta következő tesztjeit, vagy szemezgessetek korábbi eredményeikből!

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan csökkentsük a gyermekek élelmiszerpazarlását

admin

A felnőtté válás küszöbén: tippek a pazarlásmentes konyhai szokások kialakításához

Maradéknélkül

Nem csak a sportszárak menők az EB alatt, avagy az EB zöldségsz(t)árai

admin