Hírek

Együttműködés a Wageningen Egyetemmel

2017. június 5-én 30 fős hallgatói csoport érkezik Hollandiából a Wageningen Egyetem képviseletében. A mester szakos hallgatók egy kurzus keretében látogatnak Magyarországra, amelynek fókuszában az élelmiszerpazarlás áll. A NÉBIH munkatársai szakmai segítséget nyújtanak feladataik megvalósításában a Maradék nélkül program tapasztalataiból építkezve.

 

A Wageningen Egyetemen először 2010-ben indították el a „European Workshop Environmental Sciences and Management” elnevezésű kurzust. A kurzus keretében mintegy 30, változatos kulturális és diszciplináris háttérrel rendelkező hallgató dolgozik együtt valamilyen környezetvédelmi probléma tudományos feldolgozásán. Ebben a félévben az élelmiszerpazarlás problémaköre került a kurzus tematikájába. A hallgatók munkájuk során a kereskedelemi szektorban előforduló pazarlás okait vizsgálják. A kutatás során mélyinterjúkat készítenek budapesti kereskedelmi láncok képviselőivel, amellyel lehetőségük nyílik feltárni a legfontosabb, élelmiszerhulladékok keletkezéséért felelős tényezőket. A felmérést Budapest öt kerületében fogják végrehajtani kisebb hallgatói csoportokban. A terepi munka mellett a szükséges információk megszerzéséhez alapos szakirodalmi kutatást is végeznek. Az adatokat feldolgozva, többféle elemzési szempontot figyelembe véve multidiszciplináris tanulmányt készítenek a budapesti kiskereskedelmi szektor e tekintetben mutatott helyzetéről.

 

A csoportok szakmai munkáját a NÉBIH munkatársai segítik.  A hallgatók a kutatás előzetes eredményeit egy prezentáció keretében fogják ismertetni a hazai szakértőkkel, amelyeket előreláthatólag a Maradék nélkül program megvalósítása során is kamatoztatni lehet majd.

Kapcsolódó tartalmak

Folytatódnak a foglalkozások a Zsibongó természet nyári táborban

admin

Idd a kávéd „eredeti” csomagolásából

admin

Maradék nélkül bemutató óra Csillaghegyen

admin