HírekJó gyakorlatok

Jégkockatartóval az élelmiszerpazarlás ellen

Gondoltad volna, hogy a jégkockatartó egy sokoldalúan használható konyhai eszköz? Bár nyáron elsősorban ízletes hűsítő italaink elengedhetetlen kelléke, ha jégkocka készül benne, viszont szezonon kívül számos egyéb felhasználási módja is létezik. Segítségével sok étel esetében megspórolhatjuk a hosszas előkészítési időt, esztétikusabbá tehetjük italainkat és nem utolsó sorban az élelmiszerpazarlás megelőzésében is jó szolgálatot tehet. Lássuk, a praktikus ötleteket!

Alaplé kocka (húsból, zöldségből vagy akár vegyesen)

Úgy látod, hogy biztos nem fog elfogyni a hétvégén főzött finom húsleves? Ne várd meg, amíg megromlik! Számos receptben (pl. krémlevesek, mártások) találkozhatunk azzal, hogy szükség lenne egy kis húsleves alaplére is az ízvilág tökéletesítése érdekében. Ilyenkor jól jöhet néhány házias ízű fagyasztott leveskocka, s nem mellesleg a régebben elkészített levest sem hagytad kárba veszni. Jó hír, hogy fagyasztást követően hússal készült levesek 3 hónapig, a hús nélküliek pedig akár fél évig is tárolhatók a fagyasztóban minőségromlás nélkül.

Friss fűszernövények és fokhagyma tartósítása

Valljuk be, nem olyan egyszerű megőrizni a piacon vásárolt friss fűszernövények frissességét, hiszen a konyhapulton hamar kókadtak lesznek. Meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, ha egy zacskóban, nedves papírtörlőbe tekerve – párás közeget teremtve – a hűtőszekrényben tároljuk. Ha viszont szeretnéd kíméletesen tartósítani és nem mellesleg a konyhai műveleteket is felgyorsítani, a fűszernövényeket is lefagyaszthatod aprított formában egy kis olíva olajjal, vagy olvasztott vajjal meglocsolva. Kiváló erre a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, az oregánó, de bármilyen más fűszernövénnyel is lehet kísérletezni. A feldolgozás előtt semmiképpen ne felejtsük el megmosni ezeket! A reszelt fokhagymával is alkalmazható ez a módszer. A kis „fűszerbombák” akár 6-9 hónapig tárolhatók fagyasztva ebben a formában.

Fagyasztott, karamellizált hagyma

A cukron megpirított hagyma különleges ízvilága utánozhatatlan: tökéletes kiegészítője lehet a burgereknek, hot-dogoknak, ugyanakkor a magyar konyha ételeinek is adhat egy kis pikantériát. A gond az, hogy viszonylag lassan készül el, így talán olyan gyakran nem szeretünk nekiállni. Erre a problémára kiváló megoldás lehet a karamellizált hagyma lefagyasztása jégkockatartóban. Használd bármikor és tedd egyedivé ételeidet a fagyasztást követő 6-9 hónapban!

Citrom vagy lime levének fagyasztása

A citromlé is egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. Fanyar íze nemcsak a desszerteknek tesz jót, sok más ételnek kölcsönöz különleges ízvilágot. Nincs is mindig otthon, de ha veszünk, hamar romlásnak indul, ráadásul nem is fogy el egyszerre, így könnyen szemétként végezheti. Facsard ki a levét és töltsd meg vele a jégkockatartó rekeszeit. Használd bátran, ha épp valami pikánsra vágysz, de akkor is, ha csak egy pohár limonádéra szomjaztál meg! Ha kezeletlen citromot vásároltunk, akkor a citrom héjat is hozzáadhatjuk lereszelve.

Bor fagyasztása

Házibuli volt és megmaradt egy-két pohár por? Nehogy a lefolyóban végezze! A későbbi főzésekhez kiválóan felhasználható ez is fagyasztott formában. Különösen praktikus, ha csak egy löttyintésnyi borra lenne szükség a recepthez. A borral készült fogások íze semmihez nem hasonlítható, a mennyei ízvilág garantált.

Kávémaradékból jegeskávé

Kávémaradék – ki hallott már erről? Pedig létező jelenség! A vendégek épp nem voltak „kávéfogyasztós” kedvükben, vagy apának elmaradt a reggeli kávé a nagy rohanásban? Semmi gond! A kávé is lefagyasztható, amely egy szuper jegeskávé formájában később újjászülethet.

Gyümölcsmaradék mentése látványos frissítőkhöz

Kedved támadt egy ízletes moctailhoz (alkohol nélküli koktél)? Ezeket jellemzően friss gyümölcsökkel szokás díszíteni, ugyanakkor egy jégkocka formájában lefagyasztott gyümölcsdarab (bármilyen gyümölcs kockázva egy kis vízzel felöntve) is kívánatossá tudja tenni a gyümölcsös nedűt. Kísérletezzetek bátran!

Paradicsompüré fagyasztása

A magyar konyha ételeinek egyik fontos alkotója a paradicsom. Ha véletlenül megmaradt valamennyi a boltban kapható paradicsompüréből, semmiképpen ne dobjuk ki. A következő receptnél már nem kell egy teljesen új üveget/dobozt megbontani, elegendő, ha előkapunk a fagyasztóból néhány fagyasztott kockát. Ne feledjük, ezeket fogyasztás előtt mindig fontos hőkezelni: alaposan forraljuk át az ételt, amiben felhasználtuk.

Fagyasztott pesztó

Talán egyetértünk abban, hogy nincs is finomabb egy házi készítésű pesztónál. Bár elkészítése nem annyira bonyolult és időigényes, de mégis sok maszatolással jár. Ha ehhez épp nincs kedvünk, jó szolgálatot tehet a jégkockatartóban fagyasztott pesztó. Egyszerre így nagyobb adagot is elkészíthetünk, ami lehetővé teszi, hogy éppen csak annyit vegyünk ki, amennyire szükségünk van. Ennél az alapanyagnál is fontos a hőkezelés fogyasztás előtt!

Zárásként néhány alapvetés

A fagyasztás egy kiváló tartósítási eljárás, azonban még ezzel a módszerrel sem tárolható az „örökkévalóságig” az élelmiszer a minőségromlás miatt, ezért a fagyasztás pontos dátumát fel kell jegyezni a későbbi könnyebb eligazodás végett. A jégkockatartóra nem igazán lehet írni (nem is kell!), ugyanakkor amint kellően megfagyott a beleöntött élelmiszer, vegyük ki ezeket a kis porciókat és helyezzük egy légmentesen záródó műanyag edénybe vagy zacskóba, majd ezt címkézzük fel: mit tartalmaz a kocka és mikor fagyasztottunk le. Az egyes élelmiszerek fagyasztva tárolhatósági idejéről és sok más kapcsolódó dologról bővebben a Hűtőhasználati útmutatónkból tájékozódhatsz.

Fagyasztásra fel!

Kapcsolódó tartalmak

A becsomagolt igazság: Nébih Kerekasztal az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokról

admin

Kérdezz és ismerd meg!

admin

Maradék nélkül – Zárókonferencia

admin