A köretek, mint a rizs vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bulgur és kuszkusz tipikusan azok az ételek, amelyekből a szükséges mennyiséget nem egyszerű kikalkulálni. Jellemzően többet készítünk a kelleténél, azonban ha van a tarsolyunkban néhány maradékmentős receptötlet ilyen helyzetekre, akkor igazán izgalmas ételeket kreálhatunk maradékaink felhasználásával. A következőkben mindhárom köret típusra ajánlunk egy-egy receptet:
A bulgur – amit búzatöretnek is neveznek – nagyszerű alternatívája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós. Előnye, hogy nagyon jól átveszi az ízeket, ezért kedveltek például a bulgurból készült saláták, sok szezonális zöldséggel elkészítve:
1. Bulgursaláta
Hozzávalók:
- maradék bulgur (kb. 20-30 dkg)
- 1 tk só a zöldségekhez
- 2 db paradicsom
- ½ kígyóuborka
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg fetasajt
Elkészítés menete:
A paradicsomot, az uborkát és a petrezselymet alaposan megmossuk, egy papírtörlővel a nedvességet felitatjuk, és felaprítjuk. Megsózzuk, és a bulgurhoz keverjük. Végül a salátához adjuk a felkockázott fetát, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Semleges íze révén a kuszkusz akár sós, de akár édes ételek elkészítéséhez is felhasználható. A kuszkusz szintén egy jó választás lehet, ha gyorsan és egyszerű fogásokkal szeretnénk feldobni házi repertoárunkat. A jól elkészített kuszkusz titka egyébként a gőzölésben rejlik, tehát miután felöntjük a legalább kétszeres mennyiségű forró vízzel mindig fedjük le az edényt.
2. Kuszkusszal töltött sült paprika
Hozzávalók:
- maradék kuszkusz (kb. 15 dkg)
- 10 dkg juhtúró
- 12 dkg tejföl
- 10 dkg lilahagyma
- 3 db kápia paprika
- só
- frissen őrölt színes bors
- olívaolaj
Elkészítés menete:
- Adjuk hozzá a kuszkuszhoz a juhtúrót, a tejfölt, az apróra vágott lilahagymát, és ízesítsük sóval, borssal.
- A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk félbe. Távolítsuk el a magokat, és a nagyobb ereket vágjuk ki belőle. Töltsük meg a kuszkusszal, és sorakoztassuk őket kiolajozott tepsibe.
- A tetejét spricceljük meg olívaolajjal, és előmelegített forró sütőben addig süssük, míg a teteje színt kap.
Ha a hűtőtökben megbújik egy kevés főtt rizs előző napról, akkor készíthettek belőle egy finom desszertet is, amelyet a tejberizshez hasonlíthatnánk. A tálalásnál bátran díszítsétek szezonális gyümölcsökkel is!
3. Rizspuding
Hozzávalók:
- maradék főtt rizs
- tej
- cukor
- vanília, gyömbér, fahéj, citromhéj
Elkészítés menete:
A maradék rizst fazékba tesszük, annyi tejet öntünk rá, hogy ujjnyi vastagon ellepje, és felforraljuk. Amint felforr, egészen alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan addig főzzük, míg el nem éri a kívánt, pudingos állagot. Közben ízesítsük cukorral és bármi mással, ami épp a kezünk ügyébe kerül.
Maradék kész köretet kizárólag csak akkor használjuk fel, ha hűtőben tároltuk és 2 napnál nem főztük meg régebben.
Egy kis kreativitással új ételeket varázsolhatunk a maradékokból és könnyedén elkerülhetjük, hogy kidobásra kerüljenek!
Képek forrása:
http://www.mindmegette.hu/images/200/O/bulgursalata.jpg
https://izeselet.hu/wp-content/uploads/2016/12/50_het_stock_dec_15_00000.jpg?x86794
https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1609/20160923rizs-maradek-recept3.jpg?w=867&h=576
Receptek forrása:
https://www.mindmegette.hu/bulgursalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/juhturos-lilahagymas-kuszkusszal-toltott-kapia-paprika.recept/
További információk forrása:
https://hvg.hu/gasztronomia/20160219_Igy_lesz_tokeletes_a_kuszkusz__recept