PraktikákVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Nem csak a sportszárak menők az EB alatt, avagy az EB zöldségsz(t)árai

 
A legtöbb ember nem teszi a brokkoli krémlevesbe a zöldség szárát, valamint a kelkáposzta főzelékbe sem a torzsát. Igazából, ez csak szokás kérdése, ugyanis ezek a részek is ehetőek és hasonlóan egészségesek, sőt finomak. Segítünk nektek, hogyan tudjátok felhasználni ezeket az értékes zöldségrészeket, ezúttal az EB-re hangolva.
 
Tudtad?

A karfiol, brokkoli és egyéb káposztafélék súlyának jelentős részét a száruk, torzsájuk teszi ki, vagyis ha a boltban megvásárolt brokkolinak csak a virágait főzöd meg, akkor a szárával együtt a ráköltött pénzed egy része is a kukában, jobb esetben a komposztban landol.
 
Gyors és finom

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a zöldségek szárának hasznosításához, ha lehámozod a külső fásabb részt, ezt követően pedig hosszú hasábokra vágod fel. Pro tipp: a lehámozott rész mehet is a komposztálóba! Ezek a zöldséghasábok bármibe mártogathatóak, pl. hummuszba, avokádókrémbe, sajtkrémbe, sajtszószba (Csekkoljátok a sörös sajtszósz receptjét) vagy salsába.
 

 
Ínycsiklandó és egészséges ropogtatnivaló!
 
Készítsünk belőlük zöldségchipset!

Mosd meg alaposan a zöldségszárakat, és leveleket ha szükséges, hámozd meg, majd vágd minél vékonyabb darabokra. Egy tepsit sütőpapírral bélelj ki és rakd bele egymás mellé a zöldségeket. Melegítsd elő a sütőt, minimum 200°C-ra. Locsold meg a zöldségeket egy pici olívaolajjal, majd tedd be a sütőbe. Körülbelül 5-10 perc elég neki, de nézzük figyelmesen, nehogy megégjenek! Kivétel után, amikor még forró, fűszerezd be, ahogyan csak szeretnéd, mi sóval, borssal ajánljuk. Azonnal fogyaszthatjuk!
 

 
Infó: A képen kellevél chipset láthattok, de bármilyen más növényi levelet, szárat használhattok ami éppen otthon van.
 
Kipróbálhatod salátaként is – házi coleslaw egyedi módon!
 

 
Hozzávalók:
1 kisebb fej káposzta (a torzsa is!)
– 2 db sárgarépa
– brokkoli, karfiol szára
– fél fej hagyma
– fűszerek (só, bors)
– 4 ek tejföl
– 8 ek majonéz
– 4 ek tejszín
– 2 ek méz
– 2 ek citromlé
– egy maréknyi apróra vágott petrezselyem
 
Elkészítés:
A káposztát, a sárgarépát, a hagymát és a zöldségszárakat vékony szálúra reszeld le vagy vágd össze. Rakd egy tálba, alaposan sózd meg, majd hagyd állni kb. 40 percig. Ezután vízzel mosd át és nyomkodd ki a felesleges levet.
Egy tálban keverd össze a majonézt, a tejfölt, a tejszínt, a mézet, a frissen facsart citromlevet, valamint ízlés szerint tehetsz bele egy pici ecetes tormát. Sóval, borssal ízesítsd, valamint szórd meg a frissen aprított petrezselyemmel. Az így kapott szószt keverd össze a zöldségekkel, majd minimum egy órára rakd be a hűtőbe , hogy az ízek összeérjenek.
Köretként sültek, grillezett ételek mellé ajánljuk, de akár önmagában is fogyasztható!
 
Ezek a zöldségrészek rengeteg más ételbe felhasználhatóak, de a legjobb, ha a zöldség többi részével egy időben feldolgozzuk és ugyanúgy hasznosítjuk.
 
Gondolj erre, amikor legközelebb a kuka felé viszed a zöldségek szárait, hiszen így nemcsak a pocakod, de a pénztárcád is jól jár!
 
Próbáljátok ki ti is!

 

Források:
https://www.greatbritishchefs.com/features/food-waste-ideas-vegetable-stems/amp
https://www.mindmegette.hu/cole-slaw-salata.recept/
https://www.nosalty.hu/recept/vegyes-fuszeres-zoldsegchips-sutoben-sutve

Kapcsolódó tartalmak

Sütőtök krémleves maradék nélkül Széll Tamástól

Maradéknélkül

Ketchup újragondolva

admin

Új maradékmentő receptkönyv: A kenyér második élete

Maradéknélkül