HírekTökéletlenül tökéletesVegyél számba!

Tökéletlen zöldségeket a boltok polcaira!

Megdöbbentő kutatási eredményeket hoztak nyilvánosságra a napokban, amely szerint az ausztrál gazdaságokban termesztett paradicsomok közel 90%-a kárba vész.

 

A termelők sok esetben már le sem szedik azokat a terméseket, amelyek nem érik el az első osztályú minősítést. Inkább hátrahagyják a földeken mondván, nem tudják értékesíteni szabálytalan formájuk miatt. Így sajnos esélyt sem kapnak a megszokottól kissé eltérő, ugyanakkor ízletes zöldségek. Arról nem is beszélve, hogy az ausztrál gazdaságnak évente csaknem 20 milliárd dolláros vesztesége származik az ilyen jellegű selejtezésből.

 

Fontos kiemelni, hogy az átvevők kezét a vásárlói igényeit figyelembe vevő, szigorú minőségügyi szabványok korlátozzák, amely szerint csak a tökéletes formájú paradicsomok számítanak elfogadhatónak. Azonban ha mi, fogyasztók esélyt adnánk a kevésbé szép zöldségeknek is, a boltok polcain is egyre nagyobb számban találkozhatnánk az érdekes formát öltő termésekkel is.

 

Forrás:

https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/13/you-say-tomato-retailers-say-waste-research-finds-produce-problem

https://444.hu/2017/10/14/az-eheto-paradicsomok-majdnem-90-szazalekat-nem-lehet-eladni-ausztraliaban-mert-nem-eleg-szepek

Kapcsolódó tartalmak

Hulladékból ház?

admin

Együttműködés a Wageningen Egyetemmel

admin

Légy önkéntes, biciklizz!

admin