HírekItt jártunk

Várgesztesen jártunk

 

Az idei táborszezonban Várgesztesre is ellátogattunk, ahol az önkormányzat táborában 24 lelkes gyerkőc vett részt az élelmiszerpazarlásról szóló foglalkozásunkon.

 

Az tábor programjait szervező Zsuzsa néninek köszönhetően nemcsak ezen a csütörtöki napon, hanem egész héten középpontban volt az élelmiszerhulladékok kérdése a gyerekek családjánál. A Maradék nélkül hulladéknaplója segítségével nyomon követték, hogy kinél mennyi és milyen típusú élelmiszer került a kukába. A tapasztalatokról sokat beszélgettünk: értelmeztük együtt, mi számít nem elkerülhető élelmiszerhulladéknak, és mi pazarlásnak; ötleteket gyűjtöttünk, hogy ezek mennyiségét hogyan lehet csökkenteni. Kiderült, hogy szinte mindenkinek van háziállata: nemcsak kutya és cica, de gyakran baromfi is. Így sokszor ők lakmározhatnak az emberek számára nem ehető élelmiszer-részekből.

 

Azt is megtanultuk, mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között. Ha ezeket a fogalmakat ismerjük, már nagyon sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért. Mindenki nagyon meglepődött azon, ha egyáltalán nem pazarolnánk, akkor egy évben fejenként több mint 50 ezer forintot megspórolhatnánk, ami egy 4 fős család esettén már csaknem 200 000 Ft. Szavazást indítottunk, hogy ki, mire költené el ezt a pénzt: a legtöbb voks a biciklire érkezett, de volt olyan is, aki motorra tenné félre ezt a pénzt.

 

A foglalkozást követő uzsonnára mi is meghívást kaptunk, ahol a táborozók szorgos kezei által, zamatos szezonális gyümölcsökből összeállított frissítő salátát falatoztunk. Mondanunk sem kell, minden elfogyott maradék nélkül.

 

Köszönjük szépen a meghívást és a sok játékot!

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

admin

Egy szelet az élelmiszerpazarlásból

admin

Az élelmiszer érték: aktuális kihívások és feladatok

admin