PraktikákTökéletlenül tökéletesVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Vedd számba az uborkát

 

Az uborka a nyár egyik legkedveltebb zöldsége. Ebből kifolyólag sok fogy a boltokban és a zöldségeseknél, viszont gyakorta ott maradnak a görbe, egyenetlen vagy karcos darabok. Cikkünkben szeretnénk összegezni, az uborka minőségi hibáival kapcsolatos tudnivalókat, hogy el tudjatok igazodni, melyik az az uborka, amit a szokásostól eltérő formája vagy felületi hibája ellenére is érdemes számba venni.

 

A görbe uborkák a különös alakjuk ellenére még lehetnek nagyon finomak. Hasonlóan igaz ez azokra a darabokra, amelyek végükön vékonyabbak. Felszeletelve, salátában egyáltalán nem jelent majd különbséget. A pucolás picit trükkösebb lehet, de a végeredmény ugyanaz lesz!

 

Ha az uborkákon felületi karcolásnyomok vannak, és ezek be vannak hegedve, nyugodt szívvel vásároljuk meg őket. Valószínűleg környezeti hatások miatt sérülhetett meg, de ez az ízét nem befolyásolja.

 

Abban az esetben, ha tapintásra puhának érezzük az uborkát, inkább már ne vegyük meg, mivel ez a romlás megindulásának jele is lehet.

 

A sárga szín is arra utalhat, hogy a zöldség romlásnak indult. A mechanikailag sérült (pl. nyomódott), kártételes (pl. rovarrágott), rothadt uborkákat is kerüljük el, mert ezek élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelőek.

 

Tárolási tippek a hosszabb eltarthatóságért:

 

Az uborka pulton, szobahőmérsékleten tárolva, sokkal hamarabb veszít minőségéből, előbb romlásnak indul, mint hűtőtárolás esetén.
A hosszabb frissesség és eltarthatóság érdekében tartsuk hűtőben, lehetőleg az alsó rekeszekben. Csak fogyasztás előtt mossuk meg, így akár 3 hétig is eltartható.

 

Rendkívül érzékeny a légtérben lévő etilénre, ezért ne tároljuk banán, paradicsom vagy sárgadinnye közelében, mert gyorsabban veszít a minőségéből.

 

Amennyiben többet szeretnétek tudni erről a remek zöldségről, olvassátok el társoldalunk, az Ételt csak okosan cikkét.

 

Kapcsolódó tartalmak

A Tök Jó!

admin

Kenyértárolási tippek

admin

Maradékmentés: „Köretek újra töltve”

Maradéknélkül