HírekVegyél számba!

Vegyél számba!

 

A Nébih „Vegyél számba!” elnevezésű kampánya szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a szokatlan alakú zöldségekre, gyümölcsökre, amelyek sokszor kisebbek vagy nagyobbak, sokszor különös alakúak így nem felelnek meg a sztenderdnek . Másmilyenek, de nem rosszabbak. A hivatal legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, közel 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, évente. 

 

A pazarlás egyik oka sokszor a figyelmetlenség: például gyakran csak akkor kapunk észbe, amikor sárgarépánkat a felismerhetetlenségig borítja a penész (amely a legkevésbé sem nemes). Másrészt hiányos a megfelelő tárolással kapcsolatos tudásunk is. A különféle zöldségeket és gyümölcsöket ugyanis más-más körülmények között kell tárolni, hogy a lehető legtovább fogyaszthatóak maradjanak.

 

Tudta-e például, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet? Vagy azt, hogy a banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben? Esetleg azt, hogy a szilva gyorsabban érik, ha a banán társaságába kerül? És azt, hogy a kicsit furcsább formájú zöldség és gyümölcs is ugyanolyan jó minőségű és magas tápértékű lehet, mint a tökéletes küllemű társa?

 

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy reálisan átgondoljuk, mekkora az a mennyiség, amit valószínűleg el tudunk majd fogyasztani az adott zöldségből vagy gyümölcsből, mielőtt megromlana. Ismernünk kell továbbá a minőségromlásra utaló jeleket, amelyeket tapasztalva még elfogyaszthatjuk a terméket (például ráncosodás, puhulás), de tudnunk kell, mikor éri el a termék azt az állapotot, amikor már nincs tovább (például penészesedés).

 

Ma már egyre több áruház kínál olyan zöldségeket és gyümölcsöket csökkentett áron, amelyek kis minőségi hibával rendelkeznek. Ez jó lehetőség arra, hogy hozzájáruljunk az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, miközben a pénztárcánkat is kíméljük.

Kövesse nyomon Ön is a Nébih Vegyél számba! kampányának híreit! Az aktualitások mellett hasznos tippeket is kaphat arra, hogyan mérsékelje a kidobott zöldségek és gyümölcsök mennyiségét a saját háztartásában.

 

Kapcsolódó tartalmak

Interaktív Kalandtúra a Pannon Egyetemen

Maradéknélkül

Galiba gyermekfesztivál

admin

Fenntarthatósági témahéten a Maradék nélkül csapata

admin