Az új kenyér ünnepéhez közeledve örömmel mutatjuk be a FoodRUs projekt keretében elkészült maradékmentő receptkönyvet, amely mostantól elérhető magyar nyelven. Az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb fenntarthatósági probléma napjainkban. A kidobott élelmiszerek jelentős részét a pékáruk teszik ki. Magyarországon több mint 33.000 tonna pékáru kerül a szemetesbe évente csak a háztartásokban, amely egy kis odafigyeléssel csökkenthető lenne. E szakácskönyv ezt a problémát próbálja kezelni. Olyan ínycsiklandó recepteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel második esélyt adhatunk a kenyérnek, így elkerüljük, hogy a kukában végezze.
Milyen receptek találhatók a könyvben?
Ebben a könyvben 35 olyan recept szerepel, amelyekben változatosan használhatók fel a különböző maradék pékárufélék, kezdve a sós ételekkel – például levesek, rakott ételek, saláták – egészen az olyan édes finomságokig, mint a kenyérpuding. Mindenki találhat számára kedves ötletet, függetlenül a konyhában való jártasságától.
Hogyan készült?
A könyv az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló FoodRUs projekt keretében készült a Nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem koordinációjával. A projekt keretében Szlovákiában egy olyan mintaprojektet dolgoztak ki, amelynek középpontjában a kenyérpazarlás mérséklése áll. A receptkönyv összeállításában valamennyi projektpartner – köztük a Maradék nélkül program munkatársai is – közreműködött, Európa 8 országából. Így egy igazán színes, nemzetközi ízeket felvonultató receptgyűjteményt sikerült összeállítani.
Hol szerezhetem be?
A receptkönyv mostantól letölthető a Maradék nélkül program weboldaláról, így akár már ma belevághat az olvasó a maradékmentő receptekkel való kísérletezésbe.
Letöltöm a receptkönyvet
Bízunk benne, hogy a receptek színes kínálata mind a kezdő, mind a tapasztalt szakácsokat maradékmentésre inspirálja, és kezük alatt a száraz kenyér kidobás helyett ínycsiklandó ételek formájában születik újjá.