A nyugat-európai szigetország élen jár az élelmiszerhulladékok kezelésében. 2010 óta az élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak kötelező gondoskodni az élelmiszerhulladékok szeparált gyűjtéséről, s ez alól a háztartások sem képeznek kivételt.
Erre a célra hozták létre az úgynevezett „barna tárolókat” (brown bin) a ma már nagyon elterjedtnek számító műanyag, papír, üveg és fém hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek mellett.
Az elkülönítésnek köszönhetően a fel nem használt élelmiszereket komposztáló üzemekbe szállítják, ahol megújuló energiává, biomasszává, valamint biogázzá alakítják őket.
A rendszernek még vannak hiányosságai tekintettel arra, hogy az emberek olyan hulladékot is a barna gyűjtőedénybe tesznek, amelyek nem oda tartoznak. Így a módszer nem minden esetben bizonyul 100%-ban eredményesnek, ugyanakkor a fejlődési irány meglehetősen előremutató.
Forrás:
http://www.regions4recycling.eu/upload/public/Good-Practices/GP_Limerick_Brown-Bin-SWR.pdf