HírekItt jártunk

Kutatók Éjszakáján a Maradék nélkül

 

Szeptember 24 – 25. között került megrendezésre a Kutatók Éjszakája, amelyen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is részt vett, több színes eseményt felvonultatva. A Maradék nélkül program interaktív előadással készült, Élelmiszerpazarlás és ami mögötte van címmel. Lehetőség volt élőben és online közvetítéssel is részt venni a programon, amelyre közel 30-an jelentkeztek.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………..

Tudtad?

 

A Kutatók Éjszakája az EU-ban és azon túl megtartott programsorozat, amely minden év szeptember utolsó péntekén és (2018 óta) szombatján kerül megrendezésre. A 2005-ben indult kezdeményezés 2006 óta Magyarországon is évente megtartásra kerül. Az esemény idén közel 200 helyszínen több mint 2200 programmal zajlott hazánkban. A programsorozat célja a kutatói életpálya népszerűsítése, azáltal, hogy a különböző korosztályok inspiráló előadásokat hallgathatnak és testközelből megismerkedhetnek a legújabb tudományos eredményekkel.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…….……………………………………….

 

A Maradék nélkül programnak is egyik alappillére a kutatási tevékenység, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő üzeneteket fogalmazzuk meg, és célzottan tudjuk azokat alkalmazni. Ebben a társadalomtudomány eszközei vannak segítségünkre.

 

Az interaktív előadáson szó volt arról, hogy mi, magyarok, hogyan állunk az élelmiszerpazarlás terén és, hogy mit tudunk tenni a pazarlás ellen, mindezt kutatási eredményeinkkel alátámasztva és gyakorlati tanácsokkal kiegészítve.

 

A világszerte megtermelt élelmiszerek harmada kárba vész, amely egyszerre jelent környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi problémát. A fejlett országokban a legtöbb élelmiszerhulladék a háztartásokban keletkezik, ez ellen pedig tehetünk egyéni szinten egy kis odafigyeléssel és tervezéssel.

 

Hazánkban először 2016-ban készítettünk élelmiszerhulladék-felmérést, ekkor 68 kg/fő/év mennyiséget mértünk.  Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételtük. Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, tehát az eltelt 3 év alatt 4%-os csökkenés volt tapasztalható. Idén a mérést újra elvégezzük, amelyre már lehet jelentkezni honlapunkon.

 

A jó hangulatú interaktív előadáson a jelenlévők aktívan részt vettek. A program végén a kötetlen beszélgetés során számos kérdés felmerült, amelyre Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője készséggel válaszolt. Reméljük a résztvevők sok új, érdekes információval gazdagodtak és emlékezni fognak a későbbiekben is a Maradék nélkül jelmondatára: Ne vegyél többet, ne főzz többet, ne szedj többet, mint amit maradék nélkül meg tudsz enni!

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi mézeskalácsos szirup

Maradéknélkül

III. Big Food Konferencia Budapesten

admin

Bátmonostor óvodásai bekapcsolódtak rajzpályázatunkba

admin