HírekPraktikák

Mennyi is egy adag tészta?

Egy nagyobb vendégség, de akár egy vasárnapi ebéd adagjainak kiszámolása is komoly fejtörést okozhat a háziasszonyok vagy a háziurak számára. Nem vagyunk egyformák és nincs is olyan a valóságban, hogy „átlagos” ember, de most igyekszünk egy kis fogódzkodót adni a tészta esetében, hiszen ennek a szükséges mennyiségét „belőni” különösen nehéz feladat. 
Először vegyünk át pár dolgot, amelyek sokat számítanak az adagok meghatározásánál:
  • Mivel esszük a tésztát? Nem mindegy, hogy egy kis paradicsomszósz van a tésztánkon vagy pedig egy igazán tartalmas fogást készítünk, és a feltétként nemcsak zöldséget, de húst, sajtot, esetleg szalonnapörcöt is kínálunk.
  • Ez lesz az egyetlen fogás vagy esetleg lesz még előétel és desszert is?
  • Ez amolyan kedvenc étel a család számára, vagy inkább a „megeszem” kategória? Avagy: a.) nem marad egy morzsa sem, b.) feltételezhető, hogy lesz maradék.
  • Készülünk a strandszezonra, és inkább diétás adagot fogyasztunk vagy inkább szeretnénk igazán jóllakni a tésztával?
  • Levesbetétként vagy köretként fogyasztjuk majd?
Ezek mind olyan főzés előtt átgondolandó szempontok, amelyek a mérleg nyelvét balra vagy jobbra billenthetik, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a száraztészta adagja:
  • Kisgyereknek (3-6 éves): 20-30 g;
  • Iskoláskorú gyermeknek: 30-50 g;
  • Felnőttnek: 60-80 g.
Természetesen, ha ezeket mind átgondolod, akkor sem biztos, hogy valaki nem marad éhes az adagja elfogyasztása után, és még az is megeshet, hogy maradék keletkezik.
Mindkettő eshetőségre van megoldás: éhenhalás megelőzésére kínáljunk sok zöldséget (akár savanyúságot) a tésztaételek mellé, vagy utána desszertként gyümölcsöket. Ha pedig maradék van, fagyasszátok le vagy szülessen újjá egy új étel alapjaként.
 Extra tipp: a tojással készült tésztáknak kevésbé árt a fagyasztás, és a szósz is megóvja a főtt tésztát a jégkristályok okozta roncsolástól.
Nem szereted előbányászni a mérleget a konyhaszekrényből? Használhatsz bögrét vagy bármi mást is mértékadónak, csak minden esetben vedd figyelembe, hogy pl. 1 bögre tarhonya nem annyi tömegű, mint 1 bögre szarvacska tészta! Érdemes befogni erre egy célra egy bögrét/poharat/tejfölös dobozt, amelyen jelöljük a kedvelt tésztaféléknél az egy adagnyi szintet. Ezt csak egyszer kell megcsinálni, utána egy kapkodós főzés során mindig ott lesz mankónak.
Ne felejtsétek! Tudatos konyha, kevesebb pazarlás!

Kapcsolódó tartalmak

Már az élelmiszerpazarlás is téma a CSOPA-ban!

admin

A húsvéti maradék feltámadása – Főtt tojás

admin

A nyár utolsó foglalkozása

admin