PraktikákVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Egy meggymag meg még egy meggymag…

 

Nem törvényszerű, hogy a meggymag vagy a cseresznye mag a kukában végezze. Ha van kedvetek kreatívkodni, adunk néhány ötletet, amivel a gyerkőcök is leköthetők egy kis időre a vakáció alatt!

 

Készítsünk meggymag párnát!

A meggymag hosszabb ideig képes megtartani a meleget és a hideget is. A mag belsejében van egy központi rész, amelyben olaj van. Amikor a meggymagot a sütőbe vagy mikróba helyezzük, a központ felmelegszik, a héj pedig megtartja a hőt, így csak lassan hűl vissza. Ugyanez a helyzet, ha a hűtéssel próbálkozunk, csak fordítva. A felmelegített meggymag párnát szokták használni csecsemők hasfájásának enyhítésére, de akár nyak-, fül-, hát- és derékfájásra is alkalmazható. Rándulás, ficam esetében helyezzük fagyasztóba a párnát 20-30 percre. Ilyenkor hűtőtasakként tudjuk kihasználni ezt a tulajdonságát a magoknak.

 

Hogyan csináljuk?

  1. A magok előkészítése
    Egy kisebb méretű párnához kb. 15 dkg meggymag szükséges. Meggymagozás után a magokat áztassuk vízben pár óráig. Ezután egy kis szódabikarbónát adjunk a vízhez és főzzük fel, hogy a gyümölcshús darabok kellően leázzanak a magról. Óvatosan, mert nagyon habzik! Ha kihűlt a víz, mossuk át a kezünkkel a meggymagokat, szűrjük át párszor, majd egy tálcára terítsük ki és meleg, napos helyen hagyjuk 2-3 napig száradni a magokat.
  2. Párnahuzat varrása

 

Kétszer 16×16 cm-es nagyságú pamut anyagra lesz szükségünk. Az anyagok kűlső felszínét egymás felé fordítva varrjuk össze három oldalát, majd fordítsuk ki és töltsük bele a magokat. Ezután zárjuk le a párna negyedik szélét is.

 

 

 

 

Rétegezzük üvegbe!

Látványos dekoráció születhet, ha egy befőttes üvegbe vagy egy érdekesebb formájú üvegpalackba más magokkal, termésekkel (például búza, lencse, rizs) egymásra rétegezzük az fenti módon előkészített meggymagokat.

 

 

 

Alkotásra fel!

Nem lesz szükség másra mint kartonlapra, ragasztóra és különféle termésekre, magokra (például meggymag) és levelekre. A végeredménynek pedig csak a képzelet szabhat határt.

 

Forrás:
https://zoldneklennijo.hu/meggymag-parna-keszitese/
https://www.cherrypitpac.com/faqs.html

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Hull a szilva a fáról…

admin

Ezt jól kisütöttük!

admin

Játéksziget pályázat a kommunális hulladék csökkentéséért

Maradéknélkül