HírekJó gyakorlatokPraktikákTuti tárolási tippek

Karácsony stressz és pazarlás nélkül: Főszerepben a hűtőszekrény

Képeslap

A legszebb karácsonyi emlékeink gyakran az ünnepi ízekhez kötődnek, így nem meglepő, hogy a karácsonyi készülődés során kiemelt figyelmet fordítunk a finom ételek elkészítésére. Az idillire tervezett sütés-főzés azonban az ajándékvásárlás és az év végi munkahelyi teendők terhei mellett kimerítő lehet. Ráadásul ilyenkor a mennyiséggel sem spórolunk, hiszen ki fukarkodna a mézeskalácsba sütött szeretettel. A Nébih Maradék nélkül programja összegyűjtötte azokat a hűtőhasználattal kapcsolatos tanácsokat, amelyekkel stressz és pazarlás nélkül telhet a karácsony.

Csináljunk helyet!

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy karácsony napján idegesen pakolta ki-be a hűtő tartalmát bízva abban, hogy a sokadik átrendezésnek köszönhetően felszabadul egy kis hely a majonézes krumplisalátának is. Megspórolhatjuk ezt a stresszt, ha már karácsony előtt kiürítjük a hűtőt, és ezzel együtt a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. Ez azért is fontos, mert a túlzsúfolt hűtőben nem tud megfelelően áramlani a hideg levegő, ami rontja a hűtési kapacitást és gyorsíthatja az élelmiszerek romlását.

Dolgozzunk előre!

A fagyasztó nemcsak a nagy lakoma után, de már az előkészületek alkalmával is jó szolgálatot tehet. Vannak olyan sütemények, amelyek a fagyasztást követő kiolvasztás után is pont ugyanolyan ízletesek, mintha frissen sültek volna. Hetekkel előre megsüthetjük a bejglit vagy a hókiflit, amit aztán karácsony napján egyszerűen csak ki kell olvasztani. De már azzal is rengeteg időt spórolhatunk, ha a begyúrt tésztát tesszük nyersen a fagyasztóba.

Hideg, de eléggé?

A hűtőszekrényt 0 és 5 °C közötti hőmérsékletre kell beállítani, amelyet egy hőmérő segítségével könnyen ellenőrizhetünk. Erre azért kell kiemelten odafigyelni, mert ha a megadott tartománynál alacsonyabb hőmérséklet uralkodik a hűtőnkben, a termékek megfagyhatnak, ha pedig magasabb, gyorsabban megromlanak. Fontos, hogy még a leghidegebb napokon se tároljuk az ételeinket az udvaron vagy az erkélyen! Ez télen leginkább a számos betegséget terjeszteni képes rágcsálók és madarak miatt aggályos.

2 órás szabály

A hűtést igénylő alapanyagok, ételek 2 óránál tovább semmiképp ne maradjanak szobahőmérsékleten. Ezen a hőmérsékleten 3­-4 óra bőven elegendő a kórokozók elszaporodáshoz. Ám de mi legyen a még meleg ételekkel? Nem ajánlott a meleg ételt közvetlenül a hűtőszekrénybe (sem a fagyasztóba) helyezni, mert az növelheti annak hőmérsékletét, ami hatással lehet az összes többi élelmiszerre. Érdemes várni addig, amíg kicsit kihűlnek, de a legjobb gyakorlat az, ha az ételt kisebb adagokba való porciózással hűtjük ki, vagy a tároló edényt hideg vízbe állítjuk, esetleg jégakkuval tovább gyorsítva a folyamatot. Ideális esetben az étel hőmérséklete legyen körülbelül szobahőmérsékletű mielőtt bekerülne a hűtőszekrénybe.

A maradékok menedéke a fagyasztás

A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A készételek mellett az alapanyagok is remekül fagyaszthatók. Például a linzer vagy zserbókészítés során fel nem használt tojásfehérjét eltehetjük későbbre, vagy a bejgli töltelékéből kimaradt olajos magvak (dió, mák) avasodását is megelőzhetjük fagyasztva tárolással. A lefagyasztandó ételeket adagonként csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen a felhasználáskor kiolvasztani. A már egyszer kiolvasztott ételeket ne fagyasszuk le újra! A csomagolásra írjuk rá, hogy mi van benne és mikor fagyasztottuk le, így 2 hónappal később is pontosan tudni fogjuk, hogy mi található az egyes edényekben. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha az edényt a fagyasztóból áttesszük a hűtő részbe, és ott kontrollált hőmérsékleten, 0 és 5 °C fok között történik, így nem szaporodnak el az ételben a kórokozók. Ne feledjük ugyanis, hogy a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat étkezés előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszerfertőzésekkel szemben.

Nyerjen hűtőt karácsonyra!

A Nébih Maradék nélkül programja idén karácsonyra egy különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely hasznos segítséget nyújt ahhoz, hogy biztonságos és fenntartható módon tárolhassuk az élelmiszereket. A kiadvány megjelenése alkalmából egy nyereményjátékkal is készültek, amelynek szerencsés nyertese egy Electrolux hűtőszekrényt tehet a karácsonyfa alá. A játékra december 1. és 22. között lehet jelentkezni honlapunkon.

Kapcsolódó tartalmak

Time’s up for food waste! konferencia Brüsszelben

admin

Mennyi is egy adag tészta?

Maradéknélkül

Egyszerű szokásokkal az élelmiszerpazarlás ellen

Maradéknélkül