Az elkészült ételeket, ha nem fogyasztjuk el azonnal, hűtsük le mihamarabb és 2 órán belül tegyük hűtőszekrénybe. Így nem csak a fogyaszthatósági idejüket növeljük meg, de csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot is.
Az élelmiszerek helyes tárolásával megnövelhetjük az eltarthatóságuk idejét! Vannak élelmiszerek, amelyeknek a hűtőszekrényben a helye, pl. a tejtermékeknek, húsoknak, felbontást követően a lekvároknak és a gyümölcsleveknek. A különböző gyümölcs- és a zöldségfélék eltérő körülményeket kedvelnek, pl. salátafélék, az alma, a szőlő és a gyökérzöldségek igénylik a hűtőtárolást, míg a banán, a burgonya, a gyömbér és az avokádó hidegkárosodást szenvedhetnek a hűtőszekrényben. A pékárukat sem érdemes a hűtőben tárolni, mert itt sokkal gyorsabban kiszáradhatnak, helyette inkább egy kenyértartóban vagy kenyérzsákban tartsuk. A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket, pl. a száraz tésztákat, rizset, a bontatlan konzerveket tároljuk nyugodtan a szekrényben, vagy a kamrában.